Tuširate se hladnom vodom? Očekujte ovih 8 promjena na vašem tijelu

Porodica i zdravlje
Tuširate se hladnom vodom? Očekujte ovih 8 promjena na vašem tijelu
Ne morate se ipak tuširati u ledenoj vodi, za početak je dobra i mlaka voda.

Ne morate se ipak tuširati u ledenoj vodi, za početak je dobra i mlaka voda.

Nema ništa bolje od vrućeg tuša nakon napornog dana. I iako topla voda ima svoje benefite, itekako ih ima i ona hladna. I možda vam hladan tuš na pravu i ne zvuči privlačno, no možda vas ipak razuvjere ove brojne pozitivne promjene koje on sa sobom donosi. Stisnite zube i pod tuš :)

Ne morate se ipak tuširati u led, ledenoj vodi, za početak je dobra i mlaka voda.

1. Faktor šoka

Ako niste najhrabrija osoba na svijetu i niste se navikli tuširati hladnom vodom, možete i s onom mlakom. Zadnjih nekoliko minuta jutarnjega tuširanja provedite pod mlazom hladne vode. Vaše će tijelo preplaviti prijeko potrebni adrenalin. Ovo će vas koji razbuditi, ali i osigurati dovoljno energiju za ostatak dana.

2. Bolje raspoloženje

Tuširanje hladnom vodom ubrzava dotok krvi u mozak i pojačava otpuštanje hormona norepinefrina, koji nas prirodno 'diže' i poboljšava raspoloženje.

3. Ljepša kosa

I dok vam vruća voda možda paše, ona ne čini dobro vašoj kosi. Pranje kosom hladnijom vodom zadržava njenu prirodnu hidratacij, sprječava pojavu ispucalih vrhova i kosa je puno sjajnija.

4. Brža cirkulacija…

Izmjena tople i hladne vode tijekom tuširanja poboljšava cirkulaciju jer dolazi do stezanja i širenja krvnih žila. To može spriječiti hipertenziju, otvrdnuće arterija, pojavu proširenih vena, te pomoći da se osjećate i izgledate bolje.

5. … i metabolizam

Hladna voda dramatično ubrzava metabolički ritam, što u konačnici omogućava brže sagorijevanje kalorija. Za ovo vrijedi malo stisnuti zube, zar ne?

6. Glatka koža

Tuširanje hladnom vodom poboljšava tonus kože i sužava pore, što kožu čini glatkom. Koristan je za sprečavanje kožnih problema, kao što su akne, i pomaže u detoksikaciji.

7. Opušteni mišići

Znamo da se na sportske ozljede mišića stavljaju hladni oblozi, ali hladan tuš nakon vježbanja spriječit će pojavu upale.

8. Bolji san

Iako se možda čini kontraproduktivno jer hladan tuš razbuđuje i povećava razinu adrenalina u tijelu, no on također djeluje i uspavljujuće i to ako se tuširate hladnom vodom prije spavanja.

Ne propustite