RECEPT

TAJNI SASTOJAK ZA AJVAR: Dodajte bar u neku teglu, NEĆETE SE POKAJATI! (FOTO)

Objavljeno:14.10.2021 - 18:15
A A A Times Arial

Foto: Novosti.rs

Mnoge domaćice spremne su da odvoje čitav dan da bi za svoju porodicu pripremile delikatesnu zimnicu - ajvar!

Većina ima svoj tradicionalni recept, najčešće naslijeđen od mame ili bake. Makedonski ajvar se smatra "kraljem" zimnice, pišu Novosti.rs.

Međutim, nije rijetkost ni da khvarice eksperimentišu sa novim receptima - za ljubitelje presne hrane, imamo i prijedlog kako da ajvar naprave od svježih paprika.

U ajvar se može dodati i plavi patlidžan, ali najpikantniji tajni sastojak je svakako - hren! Predlažemo da obavezno probate, jer ne morate da mijenjate svoj osnovni recept, već samo da ga dodate u nekoliko tegli, a ostale ostavite kako inače radite.

Znači, ispecite i oljuštite paprike po običaju, isejckajte ili sameljite, po želji, pa upržite na ringli ili pažljivo ispecite u rerni, miješajući i dodajući ulje. Otprilike na polovini procesa dodajte so. Tek na kraju, kad je vrijeme da sipate esenciju, narendajte manju količinu hrena (recimo, na 3 kg paprika, ide oko 300 gr rena) i umiješajte u ajvar.

Sipajte vruće u vruće, sterilisane tegle i zatvorite sterilnim poklopcima, pa ostavite na toplom 24h. Sterilizaciju možete obaviti i u mikrotalasnoj rerni.