PONOVNO KUHA SUKOB "NA VRHU SVIJETA": Indija i Kina gomilaju trupe na Himalajama, stižu informacije o okršajima, zarobljavanju vojnika...

Svijet
PONOVNO KUHA SUKOB "NA VRHU SVIJETA": Indija i Kina gomilaju trupe na Himalajama, stižu informacije o okršajima, zarobljavanju vojnika...
Ovih dana naglo je narasla napetost između Tajvana i Kine, no u isto vrijeme napetosti rastu i na drugoj kineskoj granici, onoj s Indijom. Naime, prema izvorima s terena, kako prenosi CNN, trupe s obje strane granice se gomilaju, a došlo je i do privremenog privođenja skupine vojnike s jedne i druge strane.

Ovih dana naglo je narasla napetost između Tajvana i Kine, no u isto vrijeme napetosti rastu i na drugoj kineskoj granici, onoj s Indijom. Naime, prema izvorima s terena, kako prenosi CNN, trupe s obje strane granice se gomilaju, a došlo je i do privremenog privođenja skupine vojnike s jedne i druge strane, piše Advance.hr.

Za sad nema službenih potvrda, no ove informacije stižu 16 mjeseci nakon što su kineski i indijski vojnici vodili oružani sukob oko spornog i teško dostupnog prostora u Himalajama.

Podsjetimo, 1962. izbio je rat između Kine i Indije zbog ovog prostora. Sukob je okončan povlačenjem kontaktne linije, no granica nikad nije ucrtana i - očekivano - dvije strane se ne slažu oko toga gdje bi točno trebala biti. Kini je ovaj prostor, iako teško dostupan, od iznimne geografske važnosti zbog povezanosti s Tibetom. Za Indiju je pak teritorij stvar nacionalnog ponosa i sigurno neće popustiti pred svojim najvećim rivalom.

Prošle godine trajao je najveći sukob u zadnjih 40 godina. Ubijeno je najmanje 20 indijskih vojnika te najmanje četvero kineskih. Glavni vojni zapovjednici s obje strane tada su održali direktne pregovore kako bi se situacija smirila.

Prošle nedjelje održan je 13. u nizu tih sastanaka, no ovaj nije prošao dobro. Naime, indijsko ministarstvo obrane optužilo je Kinu da "odbijaju suradnju". U isto vrijeme stižu informacije s obje strane o novim okršajima.

Ne propustite