BOLE VAS ZGLOBOVI, DA LI VAM PRIJETI OVA BOLEST: Dr Mirjana otkrila kako da prepoznate reumatoidni artritis

Porodica i zdravlje
BOLE VAS ZGLOBOVI, DA LI VAM PRIJETI OVA BOLEST: Dr Mirjana otkrila kako da prepoznate reumatoidni artritis
Prema riječima dr Mirjane Lapčević, predjsednice Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti, rano otkrivanje bolesti je ključno za liječenje i dobru prognozu.

Prema riječima dr Mirjane Lapčević, predjsednice Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti, rano otkrivanje bolesti je ključno za liječenje i dobru prognozu, piše Lepa i Srećna.

"Ako je u pitanju reumatoidni artritis, bolovi se javljaju najčešće na sitnim zglobovima šaka i stopala. Karakteristično je da ovaj artritis ne zahvata nikad prvi zglob na prstu, odmah iznad nokatne ploče. Ako se u ovim zglobovima javi bol, to je onda samo posljedica degenerativnih promjena", rekla je dr Lapčević u emisiji Uranak na TV K1. "I ovakvo stanje je bolno i vrlo neprijatno, ali ipak nije reumatoidni artritis.

Za njega su tipični jutarnji bol i ukočenost, pacijent ne može da stegne pesnicu i ta jutarnja ukočenost kod zapaljenskih bolesti traje duže od 30 minuta".
  
Budući da je reumatoidni artritis autoimuna bolest, još uvijek se vrše istraživanja vezana za izazivače. Smatra se da je jedan od okidača je stres, a drugi infekcije.

Od izuzetne je važnosti da se razna virusna ili bakterijska oboljenja ne preleže "na nogama", već da se organizam odmara dok se oporavlja od, recimo, gripa ili prehlade. Takođe se nipošto ne smiju zapustiti pokvareni zubi ili upaljene desni. Na kraju, istraživanja pokazuju da je pušenje cigareta jedan od glavnih faktora pojave reumatoidnog artritisa.

Ne propustite