MOĆNI I NEPREDVIDLJIVI KLERIK MOQTADA AL-SADR POBJEDNIK JE IZBORA U IRAKU: Tvrdi kako ne želi strane utjecaje, ali ako se ipak bude morao prikloniti hoće li birati SAD ili Iran?

Svijet
MOĆNI I NEPREDVIDLJIVI KLERIK MOQTADA AL-SADR POBJEDNIK JE IZBORA U IRAKU: Tvrdi kako ne želi strane utjecaje, ali ako se ipak bude morao prikloniti hoće li birati SAD ili Iran?
Istaknuti irački šijitski klerik, Moqtada al-Sadr, najveći je pobjednik održanih izbora u Iraku. Njegova stranka sada je dodatno povećala broj zastupničkih mjesta u iračkom parlamentu iako su sami izbori popraćeni poprilično niskom izlaznošću (odazvalo se svega 41% birača).

Istaknuti irački šijitski klerik, Moqtada al-Sadr, najveći je pobjednik održanih izbora u Iraku. Njegova stranka sada je dodatno povećala broj zastupničkih mjesta u iračkom parlamentu iako su sami izbori popraćeni poprilično niskom izlaznošću (odazvalo se svega 41% birača), piše Advance.hr.

Aktualni izbori održani su nekoliko mjeseci prije no što su trebali, a razlog je rušenje Vlade 2019. kada su izbili masovni prosvjedi. Mnogi Iračani tvrde kako vladajući političari gledaju isključivo kako obogatiti sebe na račun države. Nadalje, niska izlaznost na ovim izborima dodatno pokazuje kako većina Iračana ima takav stav.

No, izbori su održani i sad slijedi sastavljanje koalicije. Sadrova stranka krenut će uskoro s pregovorima, no cijeli proces mogao bi potrajati tjednima. Sadr je pak povodom pobjede održao govor na državnoj televiziji te je pritom rekao kako će izgraditi nacionalnu Vladu "slobodnu od stranih utjecaja".

Pod pretpostavkom da Sadr sastavi vladajuću koaliciju, što se može očekivati od njega? Teško je reći - ovaj populistički klerik pokazao se u više navrata nepredvidljivim, no od početka američke vojne invazije u Iraku (2003.) pa do danas često je ključni faktor iračke politike.

Kako je i istaknuo u jučerašnjem govoru, protivi se svakom stranom utjecaju, bilo da je riječ o američkom (njegove snage borile su se protiv američke vojske nakon invazije), ali i iranskom (kritizirao je Iran ističući da se previše upliću u iračku politiku).

Ipak, ako će se morati nekom prikloniti vjerojatno će to biti Iran. Naime, prema riječima dužnosnika koji su mu bliski, Sadr je često u Iranu dok u isto vrijeme poziva na odlazak svih američkih snaga iz Iraka (još oko 2 500 američkih vojnika se nalazi u Iraku, u sklopu misije borbe protiv ISIL-a koji je uvelike poražen).

Ne propustite