PAO VAM JE IMUNITET I POJAVILE SU SE BIJELE RANICE U USTIMA? Ovo je znak da niste dobro, JEDITE OVE NAMIRNICE, AFTE NESTAJU ZA 3 DANA

Porodica i zdravlje
PAO VAM JE IMUNITET I POJAVILE SU SE BIJELE RANICE U USTIMA? Ovo je znak da niste dobro, JEDITE OVE NAMIRNICE, AFTE NESTAJU ZA 3 DANA
.

Određene namirnice, poput jako začinjene hrane, čokolade, kafe, kikirikija, badema, jagoda, sira i pšeničnog brašna, mogu uzrokovati afte. Ponekad nastaju zbog preterane kiseline u ustima i nedostatka vitamina.

Bijele i vrlo iritantne ranice u ustima koje peckaju i bole u dodiru s jezikom ili hranom zovu se afte. Ako ste skloni aftama, a želite da ih se riješiti čim prije, evo načina kako možete da napravite lek kod kuće.

Afte nisu zarazne niti opasne za zdravlje, njihovo peckanje je vrlo iritantno, a zbog toga što su stalno vlažne od sline, proces zarastanja je vrlo spor.

afte-u-ustima1

Led ublažava peckanje

Led je učinkovit domaći “lek” jer smanjuje bol u ustima. Naročito je koristan kad se stavlja na zahvaćena područja čim se pojave prvi simptomi, kao što su trnci i peckanje, pa pre nego što se pojavi plitka ulceracija.

Čaj neutralizuje kiselinu u ustima

Pomoći će i vrećica čaja koju prislonjenu na aftu držite pet minuta. Čaj ima alkalno delovanje i neutrališe kiseline zbog kojih afte bole. Kako biste ubrzali zarastanje, stavljajte tinkturu biljke hidrastis (kanadske žutike) na aftu tri puta na dan, barem jedan sat pre jela.

Vodica za grgutanje

Pomešajte kašičicu 20-postotnog hidrogen peroksida i pola čaše mlake vode. Dodajte kašičicu sode bikarbone i kašičicu soli pa mešajte dok se svi sastojci ne otope. Grgljajte vodicu u ustima 30 sekundi pa je ispljunite. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

 Izvor:Srbijadanas

Ne propustite