GASTRITIS SE NIKAKO NE SMIJE IGNORISATI: 8 namirnica koje ublažavaju simptome - PROVJERENO DJELUJU, LJEKARI TVRDE

Porodica i zdravlje
GASTRITIS SE NIKAKO NE SMIJE IGNORISATI: 8 namirnica koje ublažavaju simptome - PROVJERENO DJELUJU, LJEKARI TVRDE
.

Gastritis je hronično stanje gdje prirodni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Evo 9 najboljih namirnica za gastritis.
Jedan od najčešćih uzroka gastritisa povezan je sa lijekovima kao što su analgetici i aspirin. Činjenica je da oni negativno utiču na zidove želuca.

Zloupotreba alkohola takođe može izazvati upalu sluznice želuca. Osim toga, ako uživate u velikim količinama čaja, kafe ili gaziranih sokova na prazan stomak, to može vremenom dovesti do gastritisa.

Konačno, za gastritis, izbjegavajte da jedete veoma toplu ili ledenu hranu. Ovo samo po sebi nije uzročni faktor, ali može pogoršati simptome gastritisa. U kontaktu sa sluznicom želuca, ova hrana izaziva iritaciju i bol.

screenshot-30

Simptomi gastritisa

Ako primijetite jedan ili više dole navedenih simptoma, zakažite pregled kod gastroenterologa što je prije moguće. Vjerovatno imate akutni gastritis.

Gubitak apetita, naročito ujutru.
Osjećaj bola ili peckanja u stomaku.
Bol u stomaku ili rebrima.
Povraćanje, koje može biti praćeno krvlju.
Prisustvo krvi u stolici.

8 naminica koje smiruju gastritis:

1. Med - svako jutro, na prazan stsomak, pijte mlaku vodu sa 2 kašičice meda u njoj.

2. Maslinovo ulje - isto možete ujutru piti po jednu čašu mlake vode u kojoj ste razmutili kašičicu maslinovog ulja.

3. Crni ili mladi luk - luk je moćan lijek, ali kod nekih može da pogorša stanje. Stoga oprezno prilikom uzimanja.

4. Ovas - doručkujte ovsenu kašu sa kašikom meda, stanje sa gastritisom će se popraviti.

5. Mješavina začina za gastritis: uzmite po jednu kašičicu semena komorača, kardamona i cimeta. Sve to isprižite u suvom tiganju oko 30 sekundi, pa sameljite u prah. Uzmite po 1 kašičicu nakon obroka.

6. Crna so - pokušajte da 2 mjeseca koristite crnu so, umjesto uobičajne.

7. Peršun - iscijedite malo soka od peršuna, pa mu dodajte malo crne soli i malo bibera. Popijte 3 kašike ovog soka nakon svakog obroka.

8. Đumbir - pijte čaj od đumbira, ali po jednu šolju dnevno, ne više.

Ne propustite