KAD JE SILVANA STRADALA, NJENA KĆERKA JE IMALA SAMO 12 GODINA: Ovako danas izgleda njena kćerka, KAO PRESLIKANE (FOTO)

Aktuelno
KAD JE SILVANA STRADALA, NJENA KĆERKA JE IMALA SAMO 12 GODINA: Ovako danas izgleda njena kćerka, KAO PRESLIKANE (FOTO)
-

Pjevačica Silvana Armenulić stradala je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 10. oktobra 1976. na autoputu Beograd - Niš, kod mjesta Kolari, vraćajući se sa koncerta iz Aleksandrovca.

Sa njom su tada nastradali i njena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Rade Jašarević.

5618e3b1-176c-4a50-80a8-24660a0a0a6c-silvana1-690x480

Rođena je 1939. godine u Doboju kao Zilha Barjaktarević, a umjetničko ime Silvana dobila je po italijanskoj glumici Silvani Mangano.

Silvana Armenulić je slavu stekla zahvaljujući pjesmama koje su je nadživjele. Svoje arhivske snimke sevdalinki snimila je za Radio Beograd šezdesetih godina 20. stoljeća.

silvana-naslovna

Snimila i duete sa raznim izvođačima širom bivše Jugoslavije: Aleksandrom Trandafilovićem ("A što ti je mila kćeri jelek raskopčan", "Ima dana"), Cunetom Gojkovićem ("Gdje si, da si moj golube", "Kad u jesen lišće žuti"), Arsenom Dedićem ("Život teče", "Sve bilo je muzika"), Slavkom Perovićem ("Krčmarice, daj mi vina", "Kada smo se sreli prvi put", "Katerina", "Dođi, neznako draga"). Snimila je i singlicu sa grčkim pjesmama.

Silvanu je u jesen 1961. godine zaprosio Radmilo Armenulić, a vjenčali su se 26. oktobra, bez znanja roditelja. 

57fa69e2-ef68-4706-be51-1a740a0a0a64-silvana-718x446

Tri godine poslije dobili su kćerkicu kojoj su dali ime Gordana, po Radmilovoj majci.

 

Imala je samo 12 godina kada je ostala bez majke.

silvana-1

–Uvijek mi je teško kada moram da pričam o njenoj pogibiji. Prihvatio sam ono što je pisalo u policijskom izveštaju, a poslije su mi rekli da je možda i ona bila za volanom. Sve te priče koje se vezuju za njenu smrt smatram kafanskim. Na svaku godišnjicu Silvanine smrti idem na njen grob, a nekad odem i bez nekog formalnog povoda. I naša kćerka Gordana uvijek sama posjećuje majčin grob, ne voli da ide kada je gužva. Nerado o tome govori, što je razumljivo, jer je imala samo 12 godina kada je Silvana poginula. Postavio sam na grobu dva bijela goluba od mermera. Pamtim je kao osobu koja je bezgranično bila hrabra. Ničega se nije bojala. Voljela je brz život i uzbuđivale su je opasnosti. Jednom je u Njemačkoj zalupila vrata stana, a ključ je ostao s unutrašnje strane. Izašla je na sims širok oko 40 centimetara po kome je, na visini od dvadeset metara, obišla kuću i kroz prozor na kupatilu ušla u stan. A kao supruga i drug bila je nježna, pažljiva i blagodarna", rekao je jednom prilikom Radmilo Armenulić.

"Kako mi nije teško, kao da se jučer desilo.  Kad sam odvajala te fotografije, sva sam drhtala. Isplaka sam se", rekla je prije nekoliko godina Silvanina kćerka. 

"Pamtim jednu gužvu gdje je mama bila fantastično obučena, prelijepa, prosto blistala. Voljela sam što sam tu uz nju, što se šunjam. Stvarno me je vodila svuda sa sobom kad god je mogla", rekla je Gordana za Ekskluziv. 

"Voljela je automobile, brzu vožnju, bila je srećna svaki put kada bu kupila novi auto. Vozila je muški, nažalost", otkrila je Silvaninca kćerka prije nekoliko godina. 

*

 

-

Ne propustite