ČUVENI PSIHOLOG OTKRIVA - 4 ZNAKA POKAZUJU DA BRAK NEMA BUDUĆNOST: Neki od njih se mogu vidjeti već na početku veze!

Praktična žena
ČUVENI PSIHOLOG OTKRIVA - 4 ZNAKA POKAZUJU DA BRAK NEMA BUDUĆNOST: Neki od njih se mogu vidjeti već na početku veze!
.

Američki psiholog Džon Gotman 40 godina je proveo baveći se proučavanjem braka i porodice. 

Govorio je da mu je potrebno samo 5 minuta da razgovara sa parom i da sa 91% tačnosti predvidi da li će se supružnici razvesti. U svojoj knjizi "Sedam principa za uspješan brak", Gotman ističe četiri znaka koja ukazuju da bračna veza nema budućnost.

Evo koji znakovi su u pitanju:

1. Kritika

Normalno je da u odnosu postoji zdrava kritika kako bi odnos mogao stalno da se razvija. Međutim, kada kritikujete partnera za svaku sitnicu, vi ugrožavate njegovo samopouzdanje i činite da se osjeća manje vrijednim. Prema riječima psihologa, to je napad na ličnost partnera.

2. Prezir

"Uvrede, prevrtanje očima, ruganje, ismijavanje i okrutne šale. Demonstracija prezira u bilo kom obliku - najopasnija je u bračnim odnosima. Ako u svakom trenutku pokazujete da vam partner ne prija, rješenje problema je rastanak." - ističe Gotman. Prezir je toksična emocija koja truje dušu, pa je bolje rastati se, nego je razvijati.

3. Stalno prebacivanje osjećaja krivice

Psiholog upozorava na manipulativno prebacivanje osjećaja krivice na partnera. U raspravi stalno prebacivanje krivice, sa jedne na drugu stranu, neće dovesti do rješenja, već će samo produbiti konflikt.

4. Tišina

Manipulativna tišina nakon rasprave kao vid kažnjavanja partnera je jedan od najrizičlnijih oblika manipulacije. Korišćenje ovakvih igrica ne donosi ništa dobro, već samo ugrožava odnos, komunikaciju i čini da se i vi i druga strana osjećate loše.

Ne propustite