10 SIGNALA DA BUBREZI NE RADE DOBRO: Obratite pažnju na ove simptome! Ako primijetite broj 7, ODMAH KOD LJEKARA

Porodica i zdravlje
10 SIGNALA DA BUBREZI NE RADE DOBRO: Obratite pažnju na ove simptome! Ako primijetite broj 7, ODMAH KOD LJEKARA
.

Svaki dan naš um obrađuje tonu informacija, a naša tijela izvode na hiljade akcija. Užurbani način života doveo je do toga da lako propustimo poruke koje nam tijelo šalje. A posjledice mogu biti drastične.

Donosimo vam zato popis simptoma koji ukazuju na to da bubrezi ne rade ispravno. Koliko tih signala vam tiijelo šalje?

5a71df33-84b8-42ef-a3de-75cc0a0a0a67-bubrezi-690x480

1. Problemi sa spavanjem

Kada bubrezi ne funkcionšu ispravno, to znači da toksini, kroz urin, ne mogu izaći iz tela nego ostaju u krvi. I taj povećani nivo toksina nam otežava spavanje.

Osobe s hroničnom bolesti bubrega obično pate od apneje usnu. Apneja za vreme spavanja je poremećaj koji uzrokuje jednu ili više pauza u disanju dok spavate. Te pauze mogu trajati od nekoliko sekundi do minute. Nakon svake stanke, normalno disanje vraća se snažnim hrkanjem. Kontinuirano teško hrkanje signalizira da je vreme da posetite lekara.

2. Glavobolje, umor i opšta slabost

Zdravi i ispravno funkcionišući bubrezi u našem telu pretvaraju vitamin D i to kako bi održali jake kosti te proizveli hormon koji se zove eritropoetin (EPO). Ovaj hormon igra važnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Kada bubrezi ne funkcionišu ispravno, on ga proizvodi manje, a pad crvenih krvnih zrnaca (onih koji nose kiseonik) rezultira brzim umorom mišića i mozga.

Uobičajeno je da osobe s hroničnom bubrežnom bolesti imaju anemiju. Anemija se može početi razvijati kada neko ima 20 do 50 posto normalne funkcije bubrega. Ako ste se dovoljno naspavali i odmorili, ali i dalje osećate umor, nizak nivo energije i opštu slabost, morate posetiti svog lekara.

3. Svrabež i suva koža

Zdravi bubrezi, uklanjanjem otpada i dodatne tečnosti iz krvi, čine neverovatan posao. Pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i održavanju odgovarajuće količine minerala u našem telu.

Svrbljiva i suva koža signalizira neuspeh bubrega da zadrži pravu ravnotežu minerala i hranjivih materija, što može dovesti do bolesti kostiju i bubrega.

Pokušajte ostati što više hidratizirani. Zapamtite, pre uzimanja bilo kakvih lekova za svrabež konsultujte se sa svojim lekarom. Neki lekovi imaju sastojke koji bi mogli još više oštetiti vašu funkciju bubrega.

4. Loš zadah i ukus metala u ustima

Kada se otpad nakuplja u krvi, on menja ukus hrane iostavlja metalni ukus u ustima. Loš zadah je još jedan znak da u krvotoku imapreviše toksina i onečišćenja. Nadalje, možda ćete izgubiti želju za mesom i apetitom uopšteno, što može dovesti do nezdravog gubitka težine.

Postoje razni razlozi zbog kojih hrana može imati metalni ukus (od alergija do slabog oralnog zdravlja). Najčešće, metalni ukus u ustima trebao bi nestati ako je, pretpostavljen uzrok, tretiran. Ako se ukus i dalje pojavljuje, obratite se svom lekaru.

5. Kratak dah

Vezu između bolesti bubrega i otežanog disanja (bez da ste trčali ili vežbali), uzrokuju dva činioca. Prvo, kad bubrezi ne funkcionišu ispravno, dodatna tečnost u telu prelazi u pluća. Drugo, anemija uskraćuje vašem telu kiseonik i to dovodi do kratkog daha.

Postoje razni razlozi nedostatka vazduha, od zastoja bubrega do astme, raka pluća ili zastoja srca. Ako primetite da ste bez daha nakon vrlo malo napora, odmah se javite svom lekaru.

6. Oticanje u zglobovima, nogama i rukama

Bubrezi koji ne funkcionišu ispravno ne uklanjaju dodatnu tečnost iz tela. To dovodi do retencije natrijuma koja uzrokuje oticanje u vašim zglobovima, nogama i rukama. Oticanje donjih delova tela takođe može signalizirati srčanu i jetrenu bolest ili probleme s venama.

Ponekad uzimanje lekova, smanjenje soli i uklanjanje viška tečnosti iz tela može zaustaviti oticanje. Ako vam to ne pomogne, potrebno vam je posebno lečenje.

7. Bol u leđima

Zastoj bubrega može dovesti do bola u leđima koja je obično duboka i nalazi se odmah ispod rebra. Može se osetiti ispred prepona ili kuka. Bol u leđima i nogama može biti prouzrokovan bubrežnim cistama.

Bol u leđima prouzrokovan otkazivanjem bubrega pratipovraćanje, visoka telesna temperatura i učestalo mokrenje. Normalna bol uleđima koja nema korelaciju s bubrezima ponaša se drugačije: bol je višelokalizovana i odjednom se događa, nema groznice.

Ako nastavite osećati boloveu leđima, a tablete protiv bolova ne deluju, pobrinite se da odete kod lekara.

8. Natečene oči

Rani znak da s bubrezima nešto nije i redu je i natečenost oko područja očiju. Natečenost oko očiju može se objasniti činjenicom da bubrezi izlivaju veliku količinu proteina u urin (umesto da ih distribuišu po celom telu).

Ako ste sigurni da vaše telo prima dovoljno odmora i proteina, ali i dalje ste natečeni oko očiju, svakako idite na pregled.

9. Visok krvni pritisak

Vaš krvni sistem i bubrezi zavise jedan od drugoga. Bubrezi imaju male nefrone koji filtriraju otpad i dodatnu tečnost iz krvi.

Ako se vene oštete, nefroni koji filtriraju krv ne dobijaju dovoljno kiseonika i hranjivih materija. Zato je visok krvni pritisak drugi vodeći uzrok zastoja bubrega.

10. Promene u mokrenju

Bubrezi su odgovorni za proizvodnju urina i uklanjanje otpada kroz mokraću. Nemojte ignorisati promene mirisa, boje, izgleda mokraće kao i promene učestalosti odlaska u WC.

Uobičajene vrste promena uključuju:

-Povećanu potrebu za mokrenjem, naročito tokom noći. Između 4i 10 puta na dan smatra se normalnim.

-Krv u mokraći. Zdravi bubrezi, za proizvodnju urina, filtriraju otpad iz krvi. Ali ako je filter oštećen, krvne stanice mogu početicuriti iz urina.

-Penasta mokraća. Mehurići u mokraći, pogotovo oni koji zahtevajuda nekoliko puta pustite vodu, upućuju na to da je neželjeni protein u urinu.

izvor:Stil

Ne propustite