IZBORI KOJI SU SINOĆ ŠOKIRALI EUROPU - VELIKA POBJEDA KOMUNISTA U GRAZU: Kako je Komunistička partija Austrije izgradila svoju tvrđavu u centru Štajerske? Priča o nepokolebljivih 100 godina borbe za radnička prava

Svijet
IZBORI KOJI SU SINOĆ ŠOKIRALI EUROPU - VELIKA POBJEDA KOMUNISTA U GRAZU: Kako je Komunistička partija Austrije izgradila svoju tvrđavu u centru Štajerske? Priča o nepokolebljivih 100 godina borbe za radnička prava
Nešto vrlo neočekivano - ili možda ipak ne tako neočekivano - dogodilo se u Grazu, drugom po veličini austrijskom gradu. Naime, tamo su jučer održani prijevremeni izbori i pobijedili su - komunisti. Da, komunisti, i to ne neki lijevi centar, socijal-demokrati, zeleni već "pravi komunisti", točnije Komunistička partija Austrije (KPO) koja je, spomenimo to odmah, jedna od najstarijih komunističkih partija na svijetu (osnovana 1918. godine).

Nešto vrlo neočekivano - ili možda ipak ne tako neočekivano - dogodilo se u Grazu, drugom po veličini austrijskom gradu. Naime, tamo su jučer održani prijevremeni izbori i pobijedili su - komunisti. Da, komunisti, i to ne neki lijevi centar, socijal-demokrati, zeleni već "pravi komunisti", točnije Komunistička partija Austrije (KPO) koja je, spomenimo to odmah, jedna od najstarijih komunističkih partija na svijetu (osnovana 1918. godine).

Ali kako je to moguće? Tome ćemo se danas posvetiti, ali itekako je moguće. KPO je osvojila ukupno 29% glasova i tako izbila na prvo mjesto, ispred do sad vladajućih konzervativaca koji su izgubili 12% u odnosu na prethodne izbore (održane 2017. godin) te su jučer odnijeli 25.7%.

Liderica KPO-a, Elke Kahr, poručila je: "Ovaj rezultat je uistinu iznenađujući".

f9pxf1632766421-l

Naravno, mnogima je iznenađujući te je diljem Europe ovo danas poprilično senzacionalna vijest, ali zapravo, kako smo i nagovijestili na početku teksta, pobjeda komunista u Grazu i nije baš tako veliko iznenađenje koliko se na prvu čini. Ako pogledamo rezultate izbora iz 2017. godine odmah će neke stvari biti jasnije - naime, Komunistička partija Austrije tada je na nacionalnoj razini osvojila manje od 1% glasova što je otprilike u skladu koliko "stvarne" komunističke partije i dobivaju u brojnim europskim zemljama, ali te 2017. Graz je također bio iznimka. Tada je KPO već dogurao do čak 20% glasova!

Dakle, mora postojati neki razlog zašto je KPO tako uspješan u Grazu. Žive li u ovom pitoresknom austrijskom gradu od kojih 300.000 ljudi, koji je poznat po svojoj kulturi, zapravo radikalni marksisti koji su spremni krenuti u revolucionarnu borbu protiv eksploatirajuće prirode kapitalističkog sustava? Žive, svakako, ali teško da ih puno...

Možda učenje Karla Marxa nije bio glavni motivator zašto je skoro svaki treći glas u Grazu išao komunistima, ali svakako jest činjenica da se KPO profilirala i kao stranka koja posebno pomaže građanima oko stambenih pitanja. U toj domeni daju i pravne savjete.

KPO od početka ovog stoljeća osvaja često drugo mjesto na izborima u Grazu. Nadalje, čak iako su neka aktualnija pitanja na agendi, ovo je stranka koja se nipošto ne srami svojih radikalnih temelja.

Kroz gotovo cijelo 20. stoljeće KPO je bila poprilično tipična komunistička stranka, a njen marksizam-lenjinizam bio je izraženiji no što bi se očekivalo za "europske okolnosti". Bili su pro-sovjetska stranka dok je bilo Sovjetskog Saveza.

Možda baš zato u 20. stoljeću nisu nikad ostvarili velike rezultate kao njima bliske komunističke partije u Italiji i Francuskoj. Nadalje, u Austriji se kao glasnogovornik radničke klase nametnuo SPO (Socijaldemokratska stranka Austrije) koji je odnosio glasove, a KPO od 1959. nisu imali svojih predstavnika u parlamentu... Zapravo desetljećima su bili, moglo bi se reći, utočište za one ideološki najrigoroznije intelektualce.

Ali što se dogodilo nakon raspada SSSR-a 1991. godine? Kao i kod svih drugih komunističkih i sličnih stranaka diljem Europe i austrijski KPO je odmah upao u duboku egzistencijalnu krizu. Diljem kontinenta krenulo se s hitnim odricanjem od marksizma-lenjinizma. KPO nije bio iznimka. Njihovo vodstvo u Beču krenulo je s velikim promjenama.

Ime su zadržali, ali politiku su svakako adaptirali. Primjerice, do sloma istočnog bloka KPO se oštro protivio Europskoj uniji, ali sada više ne iako su do nedavno tvrdili kako je riječ o klubu koji je osnovan isključivo s ciljem ekonomske deregulacije i privatizacije dobara i usluga u javnom sektoru...

Sve u svemu, KPO bi završila kao i skoro svaka druga komunistička stranka u Europi koja se presvukla u ruho socijal-demokracije te se posve de-radikalizirala. No, dogodilo se nešto neuobičajeno za ta vremena - dio partije, unatoč tome što se činilo da je cijeli komunistički projekt propao, jednostavno nije pristajao na ovu veleizdaju ideje i principa. Štajerski ogranak KPO se oštro pobunio.

Partija je uspjela izbjeći frakcijski slom na nacionalnoj razini, ali on se u suštini dogodio. KPO u Štajerskoj i Grazu (Graz je glavni grad ove pokrajine) je opstao kao stranka, kao partija, autonomna i komunistička.

KPO u Grazu zadržao je klasnu politiku, jasnu liniju, ali uspjeli su postići i nešto što mnogim novim i starim komunistima nije polazilo za rukom - osim teorijom bavili su se i praksom. O problemima radničke klase u Grazu nisu samo pričali već su i nudili, te nude, konkretna rješenja, fokusirajući se na aktualne probleme, one koji se realno i sada mogu riješiti, naročito one na koje se dvije velike stranke centra uopće ne osvrću.

Stambeno pitanje još od kraja 80-ih nešto je u čemu su KPO postali pravi stručnjaci. Naime, direktno pomažu građanima u borbi za njihova stambena prava, a imaju, između ostalog, i broj za hitne službe na kojem daju besplatne pravne savjete podstanarima kako se nositi sa stanodavcima.

Od onda KPO polako, predano, i bez devijacija gradi svoju tvrđavu u Grazu, a sinoćnja pobjeda je potvrda ovog modela...

Kroz godine su pokazali konzistentnost. Primjerice, 1998. su osvojili 7.9% glasova i jedno mjesto u gradskom senatu - njihov član, Ernest Kaltenegger, odmah je objavio kako će od plaće, koja je za senatora iznosila 6.000 eura, uzeti samo 2.000 eura, u prosjeku plaće običnog radnika u Austriji, a ostatak novca će biti doniran u socijalni fond za ljude koji ne mogu platiti stanarinu ili druge životne potrebe.

Idući predstavnici KPO-a, koji je osvajao sve više mandata, slijedili su primjer Kalteneggera. Ukupno se tako skupilo preko 2.5 milijuna eura, novac koji je podijeljen obiteljima i osobama u financijskom problemu. Preko 20.000 osoba primilo je novac iz istog.

Glasači izabiru i glasači kažnjavaju političare i stranke prema zaslugama. Tako bi trebalo biti i funkcionirati u demokraciji, a u Grazu svakako i funkcionira. Komunisti ne samo da su uspjeli na svoju stranu pridobiti gotovo trećinu birača već su postigli i nešto što je možda još i fascinantniji uspjeh u današnje vrijeme - postigli su to da riječ "komunizam" ima pozitivne konotacije, da je nešto oko čega se ljudi ujedinjuju i idu naprijed.

Kandidatkinja KPO-a za gradonačelnicu Graza, Elke Kahr, poručila je: "Ponosna sam na to da sam u partiji koja je uvijek na strani radnika, a ne korporacija i financijskih savjetnika. Ponosna sam i zbog toga što su komunisti vodili najaktivniji otpor prema nacistima".

I je li vrijeme da komunisti vladaju Grazom? Još ne, ali čini se da možda dolazi. Naime, KPO će, unatoč izuzetnom rezultatu, ipak trebati koalicijske partnere. Imaju 29% glasova. Konzervativci iz OVP-a (stranka kancelara Sebastiana Kurza) imaju 25%, a na trećem mjestu su Zeleni koji su odnijeli oko 17%. Jasno, OVP i Zeleni nikako nisu entuzijastični oko ideje da koaliraju s komunistima.

Kako će proći koalicijski pregovori tek će se vidjeti, no već sada se vidi puno toga - jedna komunistička partija u stanju je odnijeti izbornu pobjedu u jednom od poznatijih europskih gradova, u 2021. godini, samo ako je spremna predano se držati svojih principa i uvijek stavljati interese radničke klase na prvo mjesto.
 

Ne propustite