7 STVARI KOJE SVAKA ŽENA TREBA ZNATI PRIJE NEGO ŠTO RODI DRUGO DIJETE: Mnoge ovo nisu znale, evo šta se događa sa vašim tijelom! Posebno obratite pažnju na broj 2

Praktična žena
7 STVARI KOJE SVAKA ŽENA TREBA ZNATI PRIJE NEGO ŠTO RODI DRUGO DIJETE: Mnoge ovo nisu znale, evo šta se događa sa vašim tijelom! Posebno obratite pažnju na broj 2
Bright Side je uporedio neke važne tačke o tome kako se druga trudnoća može razlikovati od prve. 

Bright Side je uporedio neke važne tačke o tome kako se druga trudnoća može razlikovati od prve. 

Imajte na umu da je svaka trudnoća posebno putovanje za ženu.

Pa da krenemo:

1. Druga trudnoća može vas više umoriti.

f796f351b3bdf46494c8f58a78

Sjećate li se svoje prve trudnoće i koliko ste se osjećali energično? Ovo je bio poseban trenutak u vašem životu i dobili ste mnogo pažnje od svog partnera, prijatelja i porodice. No, u drugoj trudnoći već imate odgovornost brinuti se za svoje prvo dijete, a to znači da možda nećete dobiti toliko vremena za sebe kao prije.

Osim toga, vaše tijelo preplavljuje hormon progesteron, koji  vaše tijelo sprema za sve fizičke promjene pri rođenju i porodu. Nuspojava ovog hormona je umor, pa ćete drugi put možda više osjetiti valove iscrpljenosti.

2. Možete osjetiti bebine pokrete ranije

U prvoj trudnoći bebine pokrete obično možete osjetiti između šesnaestog i dvadeset pete sedmice po prvi put. U drugoj trudnoći možete osjetiti djetetove pokrete već s 13 sedmica.

3. Stomak može biti vidljivi i veći ranije nego u prvoj trudnoći.

Kod mnogih žena koje su prvi put trudne, stomačić se često vidi u drugom tromjesečju, a obično se uopće ne vidi prva 3 mjeseca. No tijekom druge trudnoće ili bilo koje nakon toga, stomak se vidi ranije.

Stručnjaci kažu da je to zato što su se trbušni mišići malo rastegnuli i možda se nisu vratili u prvobitnu veličinu. Dakle, sakriti drugu trudnoću nije tako jednostavno kao držati prvu u tajnosti. 

4. Jutarnja mučnina može biti odsutna ili puno jača.

Nekim ženama užasna jutarnja mučnina nikada se ne pojavi, dok kod drugih je to puno gore nego prvi put.

5. Osjetljivost grudi može biti smanjena ili izostati.

Prva trudnoće obično dolaze s većom osjetljivosti dojki. No, mnogim ženama druga trudnoća ne donosi tako veliku osjetljivost u grudima. I veličina grudi se drugi put ne povećava toliko.

6  Beba se može niže spustiti.

Nakon prve trudnoće, trbušni i zdjelični mišići su oslabili. Možda je u prvoj trudnoći stomak bio podignutiji, a u drugoj trudnoći bebu možete nositi niže jer mišići nisu tako vitki kao prije.

7.  Druga trudnoća može uzrokovati jače bolove u leđima.

0e96495580a3123e61e49e7b3e

Jedan od mnogih hormona koje tijelo proizvodi tijekom trudnoće je relaksin. Njegov je posao pripremiti tijelo za porođaj tako što će otpustiti mišiće i zglobove. Možda ste tijekom prve trudnoće osjetili mučne bolove, osobito u leđima.

No, u drugoj trudnoći ili nakon nje bol će se vjerojatno pogoršati. Krivac je opet relaksin koji još više opušta već opuštene zglobove i mišiće uzrokujući vam nelagodu.

Ne propustite