Posljednje izlazne ankete: SPD povećao prednost ispred CDU-a

Svijet
Posljednje izlazne ankete: SPD povećao prednost ispred CDU-a
Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) je povećala prednost nakon danas održanih parlamentarnih izbora u ovoj državi, pokazuju posljednje izlazne ankete.

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) je povećala prednost nakon danas održanih parlamentarnih izbora u ovoj državi, pokazuju posljednje izlazne ankete.

Prema rezultatima ankete na koji se poziva javni servis ARD, SPD ima podršku 25,9 posto birača, dok njihov glavni protivnik Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CDU) zajedno imaju podršku 24,1 posto birača. Shodno tome, SPD bi dobio 205 mandata, dok bi CDU/CSU dobio 194 mandata.

Prema rezultatima ankete na koju se poziva ZDF, socijaldemokrati imaju podršku 26 posto birača, dok konzervativni blok ima 24,5 posto glasova.

Trećeplasirana je stranka Zelenih koja ima podršku od 13 do skoro 15 posto glasača, u zavisnosti od toga ko objavljuje izlazne ankete.

U međuvremenu je Državna izborna komisija Njemačke počela objavljivati izborne rezultate za svaku izbornu jedinicu, a za očekivati da će tokom noći objaviti sumirane rezultate. Zbog pandemije koronavirusa, veliki je broj Nijemaca, njih više od 60 miliona je imalo pravo glasa, glasalo poštom.

Socijaldemokrati i Zeleni su vrlo zadovoljni izbornim rezultatima. Jedan od zvaničnika Zelenih je u izjavi za Deutsche Welle (DW) poručio da je SPD pobjednik, a da su oni još veći pobjednik. Njihova kandidatkinja za kancelara Annalena Baerbock je ocijenila da su rezultati "fantastični".

Socijaldemokratski kandidat za kancelara Olaf Scholz je istakao da će građani biti, kako je kazao, zadovoljni zbog toga što su glasali za socijaldemokrate.

Kandidat konzervativaca - CDU/CSU za kancelara Armin Laschet je naglasio da ne mogu biti zadovoljni rezultatima. Ovo je njihov najlošiji rezultat u historiji.

Podsjećamo, prve izlazne ankete pokazale su da su SPD i CDU/CSU potpuno izjednačeni po broju glasova. CDU/CSU je predvodio njemačku vlast u posljednjih 16 godina. Vladu je predvodila Angela Merkel koja je najavila povlačenje iz aktivne politike.

Novi.ba/Klix

Ne propustite