NIJEDNA PEKARA NE PRAVI OVAKO UKUSAN HLJEB: Tajna je u 1 SASTOJKU, kašika ove namirnice i BIT ĆE MEKŠI NEGO IKAD

Praktična žena
NIJEDNA PEKARA NE PRAVI OVAKO UKUSAN HLJEB: Tajna je u 1 SASTOJKU, kašika ove namirnice i BIT ĆE MEKŠI NEGO IKAD
Uz ovaj recept čak i oni koji ne jedu hljeb će ga probati.

Uz ovaj recept čak i oni koji ne jedu hljeb će ga probati.

Sastojci:

700 g mekog brašna
30 g svježeg kvasca (7,8 g suhog )
400 ml mlake vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
2 kašike ulja

Priprema:

Kvasac izmrvite u mlakoj vodi, dodajte šećer i promiješajte. Zatim stavite pola mjere brašna i dobro varjačom promiješajte, biće rijetko i treba da je bez grudvica. Dodajte zatim ostatak brašna i so, opet dobro umiješajte.

Tijesto će biti mekano i ljepljivo, ali tako treba. Pouljite odozgo pa gornju stranu stavite dole i premesite rukom. Poklopite krpom i ostavite da odmara od 30 minuta do 60 minuta, koliko vama odgovara dok nešto drugo radite, ne morate se striktno pridržavati minutaže. Ako ostane i duže od sat vremena nije strašno.

Pospite sto brašnom pa istresite testo i premijesite. Sada će testo biti fino mekano ali se neće ljepiti za ruke. Rastanjite ga malo rukama u pravougaonik, a onda oklagijom razvucite u pravougaonik otprilike dimenzija 40 x 25 cm.

Sada uvijte, kao štrudlu užu stranu. Stisnite početak da ne bi bilo vazduha između i sve onda uvijte. Prebacite u premazanu uljem tepsiju. Možete peći i u dubljem plehu 30 x 20 cm.

Kada prebacite isijecite nožem ukoso crtice, tako vam hljeb neće odozgo popucati, imaće gde da raste. Kada sve to uradite ostavite 5 minuta da odstoji pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Taman neka testo odstoji još koliko se rerna ugrije. Kada se rerna ugrijala stavite hljeb da pečete u rernu na nižu pregradu.

Tako vam neće odozgo izgorjeti, a ni od dole. Pecite nekih 40 minuta, zavisno od rerne. Ako niste sigurni da li je pečen uzmite čačkalicu, štapić za raznjiće, može čak i nož pa sa strane probodite. Ako izađe suho gotov je, ako ima na štapiću i malo nečega lhepljivog ostavite još pet minuta da se peče.

hleb-640x507

Pečen hlheb izvadite iz pleha da se hladi. Ako želite hrskavu koricu samo ostavite da se hladi. Ako vam se učini kada pipnete da je pretvrdo premažite tanko uljem odozgo i poklopite krpom pa tako hladite, korica će tad malo da odpusti ali neće potpuno izgubiti hrskavost.

Ne stavljajte u kesu dokle god je i malo topao. Preko noći stavite u kesu da ostane mekan, ako ga preostane.

OSJEĆATE NEUGODAN MIRIS IZ ODVODA? Samo izlijte ovu smjesu i za par minuta riješen problem!

Broj jedan za sve zu dom - Novi.ba. Vaš izvor informacija.

Izvor: Stvar Ukusa

Ne propustite