Novi detalji o ocu koji je usmrtio svoju djecu: Prijeti mu 50 godina zatvora

Aktuelno
Novi detalji o ocu koji je usmrtio svoju djecu: Prijeti mu 50 godina zatvora
.

Harald Kopitz (56), koji je u noći s petka na subotu oko 2 ujutro u zagrebačkim Mlinovima usmrtio svoje troje djece, nakon toga je uzeo određenu količinu tableta kojima je namjeravao počiniti samoubistvo.

Policajci su ga pronašli i prevezli u KBC Sestre milosrdnice gdje mu je pružena medicinska pomoć. Njegovo stanje je stabilno i nalazi se pod nadzorom i sad mu prijeti 50 godina zatvora.

Majka ubijene djece (Dajana K.), četverogodišnjeg dječaka te sedmogodišnjih blizanaca - dječaka i djevojčice bila je u teškom psihičkom stanju pa joj je pružena psihijatrijska pomoć, pišu hrvatski mediji.

Nakon stabiliziranja stanja lijekovima ženi je ponuđena hospitalizacija, ali, odlučila je otići u Neum otkuda je navodno rodom i gdje je ovih dana boravila.

Scena na mjestu zločina bila je jeziva - nakon što je ubio djecu otac je posložio igračke oko djece. Također policajci su ostali u šoku zatečenim prizorom, piše Jutarnji.hr.

Uviđaj je završen, a oglasilo se i državno Tužilaštvo.

Postoji osnova sumnje da je austrijski državljanin (1965.) počinio kaznena djela teškog ubistva iz članka 111. Kaznenog zakona na štetu troje maloljetne djece, navodi se u saopćenju.

Državno tužilaštvo u saradnji s policijom poduzima daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u svrhu utvrđivanja svih okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela, dodaje se.

Prema članku 111. Kaznenog zakona, koji spominju tužiocu, za počinjenje teškog ubistva propisana je dugotrajna zatvorska kazna koja može trajati najduže 40 godina, a budući da se u ovom slučaju radi o tri teška ubistva, ako ukupan zbroj zatvorskih kazni nakon pravomoćnosti presude prijeđe 40 godina, moguće je izreći i zatvorsku kaznu u trajanju od 50 godina.

Podsjetimo, ubica Harald Kopitz je Austrijanac iz Beča koji je živio i u Zagrebu.

Kako je napisao u oproštajnoj poruci na Facebooku, zadnjih 18 mjeseci poslovno mu nije išlo. Napisao je da mu ništa nije uspijevalo te da je ostao bez novca.

Iz poruke se može vidjeti da je rastavljen te da ima curu, a u jednom od prijašnjih statusa spominjao je i zaručnicu.

Izvor:Radiosarajevo

Ne propustite