IZMEĐU OČEKIVANJA I STVARNOSTI: Unatoč nizu bombaških napada u Jalalabadu talibani tvrde kako na prostoru Afganistana "nema ni ISIL-a ni Al-Qaede"

Svijet
IZMEĐU OČEKIVANJA I STVARNOSTI: Unatoč nizu bombaških napada u Jalalabadu talibani tvrde kako na prostoru Afganistana "nema ni ISIL-a ni Al-Qaede"
Nove afganistanske vlasti, odnosno talibani, poručili su ovog tjedna kako nema dokaza da ISIL ili Al-Qaeda imaju svoju prisutnost na prostoru Afganistana - unatoč činjenici da je upravo ISIL preuzeo odgovornost za niz bombaških napada koji su prije nekoliko dana pogodili istočni afganistanski grad Jalalabad (te je pritom ubijeno i više pripadnika talibana - tako barem tvrde ISIL-ovci).

Nove afganistanske vlasti, odnosno talibani, poručili su ovog tjedna kako nema dokaza da ISIL ili Al-Qaeda imaju svoju prisutnost na prostoru Afganistana - unatoč činjenici da je upravo ISIL preuzeo odgovornost za niz bombaških napada koji su prije nekoliko dana pogodili istočni afganistanski grad Jalalabad (te je pritom ubijeno i više pripadnika talibana - tako barem tvrde ISIL-ovci)., piše Advance.hr.

Podsjetimo, otkako su talibani došli na vlast prošlog mjeseca nalaze se pod pritiskom međunarodne zajednice da se odreknu poveznica s terorističkim skupinama kao što je Al-Qaeda. Inače dobri odnosi između talibana i Al-Qaede su svakako postojali, barem u određenom periodu. To se pak ne može reći za ISIL (i varijantu ISIL-K) koji talibane smatra neprijateljima te se protiv njih aktivno bore.

Kolika je snaga ISIL-a u Afganistanu teško je reći. Pojedini američki obavještajni izvori procjenjuju da je riječ o oko 2 000 boraca, no svakako ih je više od talibanskih tvrdnji.

Ne propustite