Njemačka i druge EU članice podržale Francusku u sporu s Washingtonom, iz Berlina poručuju kako se "izgubljeno povjerenje mora ponovno izgraditi"

Svijet
Njemačka i druge EU članice podržale Francusku u sporu s Washingtonom, iz Berlina poručuju kako se "izgubljeno povjerenje mora ponovno izgraditi"
Njemačka je stala na francusku stranu glede aktualnog spora između Pariza i Washingtona po pitanju proizvodnje vojnih podmornica za Australiju. Njemački ministar za EU poslove, Michael Roth (na slici na vrhu teksta), poručio je kako EU mora zauzeti jednoglasan stav po ovom pitanju. "Moramo svi sjesti zajedno za stol, izgubljeno povjerenje mora se ponovno izgraditi. Očekivano, to neće biti jednostavno. No, želimo konstruktivno pridonijeti tome", rekao je.

Njemačka je stala na francusku stranu glede aktualnog spora između Pariza i Washingtona po pitanju proizvodnje vojnih podmornica za Australiju. Njemački ministar za EU poslove, Michael Roth (na slici na vrhu teksta), poručio je kako EU mora zauzeti jednoglasan stav po ovom pitanju. "Moramo svi sjesti zajedno za stol, izgubljeno povjerenje mora se ponovno izgraditi. Očekivano, to neće biti jednostavno. No, želimo konstruktivno pridonijeti tome", rekao je, piše Advance.hr.

Ursula von der Leyen, bivša njemačka ministrica obrane, aktualna predsjednica EU komisije, poručila je: "Jedna naša članica tretirana je na nedopustiv način te stoga moramo ustanoviti što se točno dogodilo i zašto".

EU ministri vanjskih poslova, koji su održali sastanak u New Yorku, također su izrazili solidarnost. No, francuske izjave su znatno žešće te iz Pariza pozivaju na reviziju odnosa sa SAD-om tvrdeći kako je to nešto u čemu mora sudjelovati cijela EU.

Ne propustite