Svi su ga se plašili: Niko nije vjerovao da čovjek može biti toliko snažan

Ostali sportovi
Svi su ga se plašili: Niko nije vjerovao da čovjek može biti toliko snažan
Aleksandr Kareljin je najveći šampion u historiji hrvanja.

Aleksandr Kareljin je najveći šampion u historiji hrvanja. On je vjerovatno najjači čovjek koji je ikad živio. Protivnici, teški i po 150 kilograma, su ga se plašili, toliko da niko nije želio da uđe u ring s njim.

Visok 192 centimetra, sa 130 kg mišića, okretan poput pantera i podjednako snažan i nemilosrdan, ovaj Rus je tri puta bio olimpijski šampion, devet puta svjetski šampion i 12 puta šampion Evrope. Za 13 godina međunarodne karijere imao je samo jedan poraz, i to kad je hrvao sa ozbiljnom povredom, u finalu Olimpijskih igara u Sidneju. Ukupno, hrvao je 889 puta. 887 puta je pobijedio, dva puta izgubio.

Hrvanje je počeo da trenira sa 13 godina, u rodnom Novosibirsku, u Sibiru. Na jednom od prvih takmičenja, polomio je butnu kost, na pola. Njegova majka se toliko uplašila da mu je spalila triko za hrvanje. Kareljinov odgovor: "Mama, ja sad ne mogu da napustim sport kojem sam dao nogu". Odlučio je da se bori, da postane najjači. Trčao bi kroz snijeg, satima i satima. Poslije trčanja, veslao je po sibirskim jezerima, dok mu ruke ne bi prokrvarile.

"Da je odlučio da se bori u MMA, Kareljin bi vladao sam, daleko iznad ostalih.", rekao je jednom Fedor Vladimirovich Emelianenko, najveći MMA borac u historiji.

Kareljin se iz hrvanja povukao poslije poraza na Olimpijadi 2000. Posvetio se nauci i 2002. je doktorirao na Sibirskoj akademiji za fizičku kulturu. Na lični poziv Vladimira Putina, započeo je političku karijeru.

Ne propustite