Džaferović: Retorika o prekrajanju granica je prošlost, neće biti novih država na Zapadnom Balkanu

Bosna i Hercegovina
Džaferović: Retorika o prekrajanju granica je prošlost, neće biti novih država na Zapadnom Balkanu
.

Mislim da ni mene ni bilo koga drugog građani Srbije ne trebaju da doživljavaju na osnovu ocjena koje se iznose u tabloidima, kazao je u intervju za beogradski Danas član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

"Retorika o etničkom prekrajanju granica je retorika prošlih stoljeća. Geostrateška konfiguracija regiona je završena. Neće biti novih granica i novih država na Zapadnom Balkanu", izjavio je Džaferović.

Strateško opredjeljenje regije jeste integracija u EU i NATO, dodao je te kazao kako misli da taj proces može relaksirati odnose i dati sigurnost i bolji životni ambijent za građane.

"Zemlje Zapadnog Balkana trebaju međusobno sarađivati, poštujući se uzajamno. Razgovorom i dogovorom treba rješavati otvorena pitanja, a tamo gdje nema dogovora primjenjivati međunarodno pravo. Naši narodi žive u svim državama regije, što je jako važna činjenica", kazao je on

Na pitanje treba li sintagmu "srpski svet" ozbiljno shvatati, Džaferović kaže da onako kako se predstavlja od zvaničnika Srbije je samo drugi naziv za Veliku Srbiju.

"Drugačije se ne mogu i ne smiju shvatiti izjave zvaničnika Srbije kada kažu da je to objedinjavanje ili ujedinjavanje srpskog naroda i u političkom, i u državnom smislu. To je opasna poruka, koja predstavlja nastavak retorike o Velikoj Srbiji, odnosno Miloševićev vokabular o 'svim Srbima u jednoj državi", izjavio je Džaferović.

Izvor:Klix

Ne propustite