EL SALVADOR PRIHVATIO BITCOIN KAO PLATEŽNO SREDSTVO - kakva će biti odmazda financijskih elita?

Svijet
EL SALVADOR PRIHVATIO BITCOIN KAO PLATEŽNO SREDSTVO - kakva će biti odmazda financijskih elita?
El Salvador je postao prva država na svijetu koja je odobrila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. U tu je svrhu prošlog tjedna pokrenuo digitalni sustav plaćanja i razmjene (ili cyberwallet) nazvan Chivo, temeljen na kriptovaluti. Svjetska banka, MMF i rejting agencije vrlo su kritični prema tom potezu, a bilo je i prosvjeda među stanovništvom zemlje. Zakon o Bitcoinu usvojen je od strane Zakonodavne skupštine El Salvadora 8. lipnja 2021. godine, dajući bitcoin kriptovaluti status zakonskog sredstva plaćanja u Salvadoru nakon 7. rujna 2021. Predložio ga je predsjednik Nayib Bukele. U tekstu zakona stoji da je "svrha ovog zakona regulirati bitcoin kao neograničeno zakonsko sredstvo plaćanja s oslobodilačkom moći, neograničeno u bilo kojoj transakciji i u bilo koji naslov koji javne ili privatne fizičke ili pravne osobe zahtijevaju provođenje".

El Salvador je postao prva država na svijetu koja je odobrila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. U tu je svrhu prošlog tjedna pokrenuo digitalni sustav plaćanja i razmjene (ili cyberwallet) nazvan Chivo, temeljen na kriptovaluti. Svjetska banka, MMF i rejting agencije vrlo su kritični prema tom potezu, a bilo je i prosvjeda među stanovništvom zemlje. Zakon o Bitcoinu usvojen je od strane Zakonodavne skupštine El Salvadora 8. lipnja 2021. godine, dajući bitcoin kriptovaluti status zakonskog sredstva plaćanja u Salvadoru nakon 7. rujna 2021. Predložio ga je predsjednik Nayib Bukele. U tekstu zakona stoji da je "svrha ovog zakona regulirati bitcoin kao neograničeno zakonsko sredstvo plaćanja s oslobodilačkom moći, neograničeno u bilo kojoj transakciji i u bilo koji naslov koji javne ili privatne fizičke ili pravne osobe zahtijevaju provođenje".

Korištenjem bitcoina kao valute u El Salvadoru eksperimentiralo se najmanje od 2019. godine, a sadašnji predsjednik Bukele iskazao je interes za bitcoin dok je bio gradonačelnik San Salvadora 2017. Bloomberg News je u lipnju 2021. izvijestio da su Bukele i neki članovi Nuevas Ideas stranke godinama posjedovali velike količine Bitcoina. U obalnom selu El Zonte od 2019. u tijeku je aktivan eksperiment korištenja bitcoina u lokalnom gospodarstvu, gdje su neki radnici primali plaću i mogli plaćati račune u bitcoinima, a drugi ga koriste za kupovinu hrane i druge robe u lokalnim trgovinama. Na konferenciji za bitcoin u Miamiju u lipnju 2021. godine predsjednik Bukele najavio je da će nastojati proglasiti zakon koji dopušta bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, rekavši da će to "stvoriti radna mjesta i pomoći u financijskom uključivanju tisuća izvan formalnog gospodarstva". Prema Bukeleu, zakon je usmjeren na otprilike 70% Salvadoraca bez bankovnih računa, te će povećati njihovu uključenost u gospodarske tijekove. Bukele je tvrdio da će prijedlog zakona povećati ulaganja, kao i smanjiti pristojbe iz tekućih usluga za doznake. Potičući prijedlog zakona, Bukele je surađivao sa Strikeom, tvrtkom za financijske usluge. Zakonodavna skupština donijela je zakon 9. lipnja 2021., većinom od 62 od 84 glasova. Bitcoin je postao zakonsko sredstvo plaćanja 7. rujna 2021. godine, 90 dana nakon objave zakona u službenim novinama, što El Salvador čini prvom zemljom koja ima bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Bitcoin se pridružio američkom dolaru kao druga službena valuta El Salvadora.

Zakon je komentiran kao nešto što ima dobru "PR vrijednost" za Bukelea, kao "mladog predsjednika koji pokušava kapitalizirati popularnu sliku". Također je kritiziran zbog nestabilnosti bitcoina kada se koristi kao ulaganje i visokih naknada za transakcije kada se koristi kao način plaćanja. Siobhan Morden iz Amherst Pierponta komentirala je da bi zakon mogao unijeti komplikacije u razgovore Bukelea s Međunarodnim monetarnim fondom. Napomenula je da bi zakon "vjerojatno samo pogoršao zabrinutost zbog korupcije, pranja novca i neovisnosti regulatornih agencija." Carlos de Sousa iz Vontobel Asset Management izrazio je zabrinutost da bi decentralizirani sustav doveo do lakšeg pranja novca i izbjegavanja plaćanja poreza. Prema Ernst & Youngu, usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja u Salvadoru moglo bi imati posljedice na američke porezne obveznike koji drže kriptovalutu, jer ako više zemalja usvoji bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, američki federalni porezni porez na dohodak bitcoina mogao bi se promijeniti. Umjesto tretirajući se kao ulaganje koje je kapitalno sredstvo, bitcoin se može tretirati kao stvaranje običnog prihoda. U anketi provedenoj u kolovozu koju su provele salvadorske novine La Prensa Gráfica, većina ispitanika izjavila je da se protivi Zakonu o bitcoinima, a gotovo tri četvrtine ispitanika reklo je da neće prihvatiti bitcoin kao plaćanje.

Novi zakon stupio je na snagu 7. rujna 2021. U prvim satima nakon što je zakon stupio na snagu i službenog lansiranja novih tehnologija kako bi se riješile velike promjene u infrastrukturi nacionalne valute, vlada je zbog prevelikog opterećenja morala isključiti svoj bitcoin e-novčanik, Chivo, izvan mreže. Vlada Bukelea povećala je kapacitet poslužitelja i do sredine dana vratila e-novčanik na mrežu. Tog istog 7. rujna 2021. zabilježen je i pad bitcoina na najniži nivo u gotovo mjesec dana, što je dovelo do gubitka od 3 milijuna dolara. Salvadorska vlada pokušala je to ispraviti kupnjom bitcoina, dopuštajući da cijena poraste iznad 52.000 dolara. Zbog zabrinutosti i nestabilnosti bitcoina, kao rezultat toga, više od 1.000 prosvjednika okupilo se ispred Vrhovnog suda El Salvadora u znak protesta protiv zakona. Mnoge su platforme Chivo odbile početkom prvog dana, ali su ih potom sve više prihvaćale.

Kad je zakon bio usvojen, bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je svojim gubitkom na izborima spriječen da do kraja pobjednički završi "uništavanje bitcoina" zamišljeno još 2018. godine, na svom Twitteru je naglasao: "Bitcoin je prijevara!" A kao razlog objasnio je: "Ne sviđa mi se, jer je bitcoin valuta koja se natječe s američkim dolarom."
Zaboravljajući na prošlo žestoko neprijateljstvo, inicijativu bivšeg američkog predsjednika podržao je The Washington Post koji je od 8. lipnja do 10. rujna posvetio 71 publikaciju bitcoinu formirajući " ispravnu "sliku svijeta: bitcoin je zao, El Salvador je napravio strašnu povijesnu pogrešku, Nayib Bukele nije dobar čovjek - sve je to uobičajen način djelovanja službenog svjetskog tiska, usko povezanog s tradicionalnim financijskim elitama.

Tradicionalne financije El Salvador je shvatio kao izravnu prijetnju svom nepodijeljenom monopolu u monetarnim odnosima - u obliku u kojem su se ti odnosi razvili na našem planetu nakon pobjede bankovnog kapitala nad proizvodnim kapitalom krajem 19. stoljeća. Vrlo brzo se Nayib Bukele optužio za "autoritarnost", "populizam", "korupciju" i "uništenje demokracije". No, njegovi kritičari nisu odgovorili na pitanje zašto se bitcoin neprestano proglašava utočištem za "pedofile, narko -dilere i teroriste" i na sve moguće načine obeshrabruje obične ljude kako bi odustali od ove "Ponzijeve piramide", a s druge strane same tradicionalne financijske elite su uložile stotine milijardi dolara u bitcoin i druge kriptovalute.

Fintech Bitso, regulirano je društvo sa svim licencama za financijske transakcije u Latinskoj Americi. U Sjedinjenim Državama Bitso surađuje s čarter bankom Silvergate sa sjedištem u Kaliforniji, koja se obvezuje osigurati razmjenu za korisnike Chivoa u Sjedinjenim Državama, stoje iza inicijative da se populistički predsjednik sa svojim pomoćnicima u trgovini označi odgovornim za novu pljačku svojih nesretnih ljudi i da je predsjednik pokrenuo "praonicu" kriptovaluta za pranje novca od kriminala. Pod takvim su sloganima aktivisti iz Nacionalnooslobodilačke fronte Farabundo Martí izveli svoje birače na ulice u znak protesta protiv legalizacije bitcoina.

No, građani El Salvadora su 7. rujna učitali aplikaciju Chivo u depozitarije AppStore, Play Market i Huawei, registrirali se i primili 0.00066 bitcoina na svoj račun. Što je sljedeće? Svatko danas može otići u bilo koju trgovinu, kafić, ljekarnu, kupiti bilo što i platiti Chivo novčanikom. Sve trgovačke strukture u zemlji moraju prihvatiti plaćanje, za što im je potrebno samo pokrenuti Chivo novčanik. Značajno je da iz Chiva možete platiti i bitcoinima i američkim dolarima, koji su od 2001. godine jedina nacionalna valuta El Salvadora. Drugim riječima, možete platiti bitcoinima, možete platiti u dolarima, možete platiti gotovinom. U vrijeme kada je zakon stupio na snagu, u El Salvadoru je instalirano 200 bankomata, gdje možete zamijeniti svoje bitcoine za gotovinske dolare ili, obrnuto, deponirati dolare i primati bitcoine na Chivo novčaniku. No, zašto stanovnicima El Salvadora treba cijeli ovaj prijelaz s nerazumljivom kriptovalutom? Doista, prema istraživanjima javnog mnijenja, 80% stanovništva El Salvadora ne razumije što je to bitcoin, niti što je kriptovaluta općenito. Istodobno je rečeno da se 70% stanovništva oštro protivi uvođenju bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja.

Značajno je da je nakon usvajanja zakona globalni financijski establišment stanovnicima El Salvadora dao do znanja da će platiti za "populizam" i "autoritarnost" svog izabranog predsjednika: Moody's je u srpnju snizio rejting suverenog duga El Salvadora, navodeći da novi zakon "pokazuje slabost vlade" i "povećava napetosti s međunarodnim partnerima". Međunarodni monetarni fond kočio je pregovore o davanju El Salvadoru zajma od 1,3 milijarde dolara, podsjećajući na "nestabilnost bitcoina", koja ne odgovara statusu nacionalne valute. I općenito: "novi zakon pokreće niz makroekonomskih, financijskih i pravnih pitanja koja zahtijevaju pažljivu analizu"; Svjetska banka odbila je zahtjev El Salvadora za pomoć u provedbi novog zakona, navodeći "nedostatke bitcoina u smislu očuvanja okoliša i transparentnosti poslovanja". Progresivni dio čovječanstva, kojem je ekskluzivno otkrivena istina o ispravnom shvaćanju "demokracije" i "ljudskih prava", stanovnicima El Salvadora nedvosmisleno je dao do znanja: izabrali ste pogrešnog predsjednika, koji sada donosi pogrešne zakone, pa nemojte nas kriviti što ćemo vas kazniti. No, 400 milijuna dolara godišnje preusmjerava se iz prihoda onih s niskim primanjima i završava u džepovima posrednika koji nagađaju o nedostacima tradicionalnog bankovnog sustava.

Spori tempo prijenosa novca nedostojan je 21. stoljeća. Western Unionu, na primjer, trebaju tri dana za prijenos sredstava iz SAD -a u El Salvador. Uz pomoć cybernovčanika Chivo, stanovnici Salvadora mogu izvršavati prijenose 365 dana u godini non -stop - bez posrednika, bez plaćanja centa provizije i s novcem koji stiže do primatelja u roku od nekoliko minuta! Ipak, takva sloboda će očito imati velike posljedice i poteze velikih financijskih elita.

Ne propustite