Svečana akademija uoči Dana srpskog jedinstva, Dodik o ujedinjenju Srba

Bosna i Hercegovina
Svečana akademija uoči Dana srpskog jedinstva, Dodik o ujedinjenju Srba
-

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je na Svečanoj akademiji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave da nikada do sada nije postojalo veće jedinstvo između Republike Srpske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Ako je 20. vijek bio vijek stradanja srpskog naroda, neka 21. bude vijek ujedinjenja“, istakao je Dodik i dodao da je “srpsko pismo” bilo potrebno da Srbi sačuvaju svoj identitet.

Rekao je da je SPC učinila sve da očuva naš jezik, pismo, krsnu slavu, identitet.

„Da nije bilo SPC i njene borbe, izgubili bi svoj identitet još za vrijeme Osmanskog carstva“, naveo je Dodik.

Rekao je da srpsko jedinstvo podrazumijeva „srpsko okupljanje, kao i borbu u ekonomiji“, dodavši da „rezultati nisu mali“, među kojima je i izgradnja autoputa.

Predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović ocijenila je da su za RS prioritetni zadaci jačanje veza sa Srbijom, kao i unapređenje međusobne saradnje.

„Važan korak u očuvanju našeg identiteta bit će usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u skupštinama Srbije i Republike Srpske“, naglasila je ona.

Dodala je da je zaštita identiteta zajednički interes i neotuđivo pravo RS i Srbije, koje se, kako je ocijenila, ostvaruje bez namjere da bilo ko bude ugrožen ili oštećen.

„Naprotiv, želimo mir, stabilnost i prosperitet, kako našim građanima, tako i svima drugima u regionu“, naglasila je Cvijanovićeva.

Rekla je da će, bez obzira na „besmislene opstrukcije“ iz Sarajeva, biti nastavljena realizacija strateških projekata, poput izgradnje aerodroma u Trebinju, hidroelektrane Buk Bijela i autoputa Banjaluka – Beograd.

„I sigurno nikoga nećemo pitati ni u Sarajevu ni bilo gdje u svijetu, da li ćemo dostojno obilježiti mjesto najmasovnijeg stradanja našeg naroda u historiji, gradeći svetilište i memorijalni centar u Donjoj Gradini“, istakla je ona.

„Srpski narod je jedan i nedjeljiv, naša prošlost, sadašnjost i budućnost su isti“, rekla je ministrica za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Prenijela je čestitke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa iskrenim željama da Republika Srpska istraje u svojoj borbi za očuvanje identiteta srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, da se nastavi razvoj infrastrukture i ključnih projekata kao preduslova za ostanak srpskog naroda na tim prostorima.

U kalendar zajedničkih praznika entitet RS i Srbija su prošle godine upisale i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obilježava proboj Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj sutra će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.

Izvor:N1

Ne propustite