Petrič: Ako naredni izbori propadnu zbog Srba i Hrvata, to bi mogao biti kraj Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina
Petrič: Ako naredni izbori propadnu zbog Srba i Hrvata, to bi mogao biti kraj Bosne i Hercegovine
.

Bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) izjavio je da bi neuspjeh narednih izbora u BiH uslijed bojkota Srba i Hrvata značio "de facto kraj" te države.

- Ako naredni izbori propadnu zbog Srba i Hrvata, to bi mogao značiti de facto kraj države Bosne i Hercegovine - rekao je Petrič u intervjuu za bečki Die Presse.

screenshot-16

On je kazao da je dugogodišnje prisustvo visokog predstavnika u BiH imala „kontraproduktivan efekat“. Kritikovao je prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

- Time žrtve nisu ništa dobile, a srpski bojkot svih državnih institucija paralizovao je zemlju. Dešava joj se najveća kriza posljednjih godina - rekao je Petrič.

Bivši visoki predstavnik je kazao da je njeno rješavanje na plećima Kristijana Šmita (Christian Schmidt), nasljednika Valentina Incka (Inzko).

- Ako se kriza ne riješi ubrzo, napori EU i SAD za donošenje novog izbornog zakona bit će ugroženi - kazao je Volfgang Petrič.

Izvor:Avaz

Ne propustite