LJEKARI OBJASNILI: Evo zbog čega se noću javljaju grčevi u nogama!

Zanimljivosti
LJEKARI OBJASNILI: Evo zbog čega se noću javljaju grčevi u nogama!
Grčevi u nogama se često javljaju tokom noći, a mogu biti jako neprijatni.

Grčevi u nogama se često javljaju tokom noći, a mogu biti jako neprijatni.

Od grčeva u nogama pati čak 60% ljudi, a kako biste spriječili ovo stanje, važno je znati njegov uzrok.

Postoje različiti faktori koji utiču na stvaranje grčeva u nogama, poput: savremenog načina života, nedovoljne fizičke aktivnosti, promjene godišnjih doba, lošeg spavanja, dehidratacije.

Ne istežete se dovoljno

Neka istraživanja su zaključila da je glavni krivac za nastanak grčeva savremeni način života. Naime, naši preci su provodili mnogo vremena u čučnju, položaju kojim protežemo noge i mišiće, dok se danas zbog savremenog načina života ne nalazimo uopšte u tom položaju, osim kada treniramo.

Istraživanja su takođe dokazala da sjedelački način života negativno utiče na mišiće i tetive, što može dovesti do grčenja.

what-causes-leg-cramps-at-night

Nezgodan položaj tokom spavanja

Neki istraživači primjetili su da tokom spavanja na stomaku držimo noge ispruženim, što može dovesti do grčenja mišića, jer kad su noge dugo u ovom položaju, čak i mali pokreti mogu izazvati grč.


Smjena godišnjih doba

Jedno istraživanje je pokazalo da se grčevi noću češće javljaju tokom ljeta nego preko zime, pa su naučnici došli do zaključka da se grčevi mogu pojačavati s promjenom godišnjih doba.

Još jedna činjenica koja ide u prilog ovom zaključku je ta da su grčevi mišića povezani sa problemima koji se tiču nerava, a ne poremećajima mišića.

Dehidratacija

Jedan od uzroka grčeva u mišićima svakako može biti dehidratacija, tvrde stručnjaci. Dehidratacija može podstaći neravnotežu elektrolita u krvi, što može biti jedan od pokretača grčeva.

Nedostatak nutritijenata

Nedostatak vitamina kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum, mogu prouzrokovati grčenje mišića jer svaki od tih vitamina pomaže u održavanju ravnoteže u organizmu. Usljed nedostatka jednog od njih, mogu nastupiti grčevi.

Stajanje

LJudi koji provode mnogo vremena u stojećem položaju su pod većim rizikom da dožive grčeve, za razliku od onih koji sjede.

U stojećem položaju krv i voda odlaze u donji dio tijela, što može dovesti do neravnoteže u organizmu i povećati pritisak na mišiće i tetive.
 

Ne propustite