DOMAĆICE OTKRILE KAKO NAJBRŽE SPREMITI ZIMNICU: Ovo su 3 trika koja će vam uštediti vrijeme i živce

Kuharica
DOMAĆICE OTKRILE KAKO NAJBRŽE SPREMITI ZIMNICU: Ovo su 3 trika koja će vam uštediti vrijeme i živce
Počela je sezona pripreme paradajza za zimnicu, a sa njom i muke domaćica kako da najbrže i najlakše pripreme ovo povrće za termičku obradu

Počela je sezona pripreme paradajza za zimnicu, a sa njom i muke domaćica kako da najbrže i najlakše pripreme ovo povrće za termičku obradu

Tokom jeseni i zime nema ništa ljepše od domaćeg paradajz soka ili pelata koji smo sami napravili. Dobri su za sosove, pice, kuvana jela, a mnogo je i onih koji vole da popiju čašu domaćeg soka od paradajza bez industrijskih dodataka.

Pa ipak, paradajz nije tako lako oljuštiti i pripremiti ga za termičku obradu.

Da biste što lakše skinuli kožicu sa svježeg paradajza, isprobajte provjerene trikove koji štede vrijeme i živce.

199773-profimedia0432543923-share

1. "Masaža" nožem

Tupom stranom noža pređite preko cijelog ploda paradajza. Ne pritiskajte previše jako, kako se paradajz ne bi raspao. Potom zasjecite kožu i povucite rukom - vidjećete da se koža lako odvaja od sočnog dijela ploda.

Kakva uživancija: Kravica uživa u zvucima gitare dok leži u krilu svoje najbolje prijateljice Cijele plodove paradajza na kratko spustite u vrelu vodu. Opet zasjecite dio pokožice i povucite - pokožica će otpasti u nekoliko komada.

Možete, takođe, i da prije nego što spustite paradajz u vrelu vodu nožem zasječete donji dio ploda, suprotno od peteljke, tako da napravite krstić. Kad spustite paradajz u vrelu vodu, vrhovi zasječenih dijelova će se uvrnuti, pa je potrebno samo da paradajz izvadite iz vode, povučete pokožicu i u četiri poteza dobićete oljušten paradajz.

3. Temperaturni šok

Dobro operite paradajz, pa ga spustite u kesu i stavite u zamrzivač. Ostavite paradajz u zamrzivaču koliko je potrebno da se zaledi. Potom ga izvadite iz kese, ostavite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi i lagano povucite pokožicu - spašće bez po muke.

Ne propustite