ZBOG OVIH GREŠAKA ZIMNICA PROPADA PRIJE VREMENA: Kuhari otkrili zbog čega vaša salata "prokisne"

Objavljeno:22.08.2021 - 15:37
A A A Times Arial

Iako nam to danas u velikoj mjeri olakšava život, kupovina u prodavnici, domaćoj zimnici teško može bilo šta da parira.

Pripremanje tradicionalne zimnice, iako mnogima pričinjava zadovoljstvo, zahtjeva mnogo vremena, novca i vještine.Većina domaćica zna kako da spremi ajvar, kornišone, kiselu papriku… 

Zbog toga domaćice koje nemaju uslove za pripremu ovih specijaliteta, kupuju već gotovu, industrijski pripremljenu zimnicu u supermarketima. Iako nam to danas u velikoj mjeri olakšava život, domaćoj zimnici teško može bilo šta da parira. Uz to, neuporedivo je zdravija od kupovne.

sala

Da bi se povrće za zimnicu održalo, neophodno ga je ukiseliti. To je proces u kome pomoću slane vode ili sirćeta, mijenjamo ukus i teksturu povrća. Višestruko je korisno za naš digestivni sistem.

Sigurno se svaka domaćica barem jednom suočila sa problemom da paradajz nakon konzervisanja brzo propadne i to prije nego što dođe zima. To je znak da nešto radite pogrešno.

Top kuhari otkrili su koje greške većina pravi kada priprema zimnicu od paradajza.

1. Upotreba prezrelog voća

Zreli paradajz treba koristiti samo u salatama. Takvi plodovi nisu pogodni za zimsku berbu.

2. Loša sterilizacija tegli

Ako su tegle loše sterilisane u njima mogu ostati mikrobi. Štetni mikroorganizmi će izazvati fermentaciju paradajza. Da biste izbjegli rizik od ove pojave, važno je da se dezinfekcija izvede temeljno.

3. Upotreba vode iz česme za "kiseljenje"

Voda iz česme se ne preporučuje za kiseljenje, uvijek je bolje koristiti onu iz flašice ili je prethodno prokuhati.

4. Loše oprano povrće

Ako loše operete povrće, čestice prljavštine će se naći u tečnosti za kiseljenje i aktivirati proces fermentacije. Najbolje je da operete povrće u nekoliko voda ii da ga blago protrljate sunđerom. Prilikom pranja važno je da pažljivo proberete paradajz. Oštećene ili trule plodove bacite.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!