Heroj odbrane: Na današnji dan prije 29 godina Ramiz Salčin dao je život za Sarajevo i BiH

Heroj odbrane: Na današnji dan prije 29 godina Ramiz Salčin dao je život za Sarajevo i BiH
.

Danas se navršila 29. godišnjica pogibije Ramiza Salčina, prvog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad.

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač, općina Gacko. Učestvovao je u svim važnijim odbrambenim akcijama s početka agresije, uključujući prve i presudne bitke za odbranu opkoljenog Sarajeva, od Žuči, Mojmila i Dobrinje, do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je i poginuo 22. avgusta 1992. od snajperskog hica ispaljenog iz pravca Nedžarića.

screenshot-5

Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjima. Njegovo ime u Sarajevu nose sportska dvorana, ulica i trg.

Njegova neiscrpna energija i nesalomljivi duh bili su pokretačka snaga u organiziranju naroda, formiranju jedinica i njihovom opremanju i naoružavanju, pripremi otpora nadolazećoj najsurovijoj agresiji na BiH. Živio je s puškom u ruci, a tako je i umro.
Učestvovao je u bitkama za Mojmilo, deblokadu Dobrinje, zadavao teške udarce agresorima u Nedžarićima i na Stupu.

Bio je jedan od prvih koji je u onoj čuvenoj bici za Žuč istrčao na vrh ovog brda. Imao je samo jedan cilj, da njegov grad i njegova domovina budu slobodni.

Nema ratišta u Novom Gradu gdje Ramiz nije ratovao.
Prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića Ramiz je preko Mojmila odveo na Dobrinju, jer je to bio jedini ulaz i izlaz s Dobrinje.

Brdo Mojmilo bitno je za ovaj grad jer je odbranjeno još u aprilu 1992. godine, kada je Ramiz Salčin sa svojim borcima i oružjem koje je nabavio spriječio agresore da zauzmu položaje na tom brdu.

Izvor:Avaz

 

Ne propustite