Starinski recept za Sladoled tortu: Bake su je pravile na jedan način, danas domaćice to rade ovako

Deserti
Starinski recept za Sladoled tortu: Bake su je pravile na jedan način, danas domaćice to rade ovako
Tradicionalni recept za "Sladoled tortu", po kome su je pravile naše bake razlikuje se od onog po kome je pripremaju današnje domaćice.

Tradicionalni recept za "Sladoled tortu", po kome su je pravile naše bake razlikuje se od onog po kome je pripremaju današnje domaćice. Ta, naizgled, sitna modifikacija posljedica je vremena u kome živimo, kao i toga što smo sve manje u prilici da za pripremu kolača koristimo domaća jaja.

Ova kremasta i sočna, a jednostavna torta decenijama je bila jedan od neizostavnih slatkiša na trpezama.

Za razliku od starinskog recepta po kome se fil ne kuha, današnje domaćice najčešće pribjegavaju kuhanom kremu, jer je to smanjuje rizik od salmonele koja "prijeti" iz sirovih jaja.

sladoled-torta-830x0

Sastojci:

9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna
300gr šećera u prahu
10 kesica vanilin šećera
300gr maslaca ii margarina
šolja mlijeka za natapanje kora
300 gr šlaga
2dl kisele vode
3 štanngle crne čokolade po želji 

Priprema kora: 
Potrebno je da pripremite tri kore.

Razbijte tri jaja pa odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca stavite u dublju plastičnu posudu, a žumanca ostavite sa strane. Umutite dobro mikserom bjelanca, pa kada postanu pjenasta dodajte tri kašike šećera, pa opet dobro umutiti i na kraju lagano umiješati tri kašika brašna varjačom.

Ovaj postupak ponavljate za sve tri kore.

U okrugli pleh 24 cm stavite papir za pečenje i sipajte umućenu masu za prvu koru.

Po potrebi izravnajete masu kašikom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 15 minuta.

Najbolje je da provjerite čačkalicom da li je kora pečena.

Pečenu koru izvadite, ostavite par minuta da se prohladi, pa je izvadite  iz pleha i stavite na poslužavnik po kome je predhodno posut kristal šećer.

Ponoviti postupak pripreme i pečenja i za druge dvije kore. Pečene kore ostavite da se dobro ohlade.

Priprema fila: 
Po starinskom receptu naših baka trebalo bi maslac ili margarin  penasto umutiti mikserom sa vanillin šećerom, pa im dodati "živa" žumanca i šećer u prahu i mutiti fil  mikserom dok ne postane kremast i kompaktan.

Današnje domaćice za razliku od naših baka kuhaju fil, tako što u šerpicu sa provrelom vodom stave metalnu posudu sa žumancima i šećerom pa ih kuhaju na pari  20 minuta dok se šećer potpuno ne rastopi, a fil postane kremast.

Kada voda provri, posudu sa žumancima staviti preko nje i na pari mutiti žumanca bez prestanka 15-20 minuta dok se fil lijepo ne umuti i postane kremast.

Ako kuhate fil ovako umućena žumanca sjediniti mikserom sa predhodno umućenim maslacem i ostaviti da fil odstoji u frižideru tri sata. Ohlađeni fil podeliti na tri dijela.

U okrugli pleh sipajte mleko i svaku koru dobro natopite sa obje strane hladnim mlijekom.

Slobodno pustite da dobro upije, ali je onda i dobro ocijedite prije filovanja i nanošenja na tacnu.

Prvu koru staviti na tacnu i premažite filom, preko stavite drugu, natopljenu koru i opet stavite filo, i na kraju treću koru nanesite ostatak fila.

Bake su tortu završavale tako što su je premazivale filom od žumaca, a današnje domaćice rado po vrhu stavljaju šlag.

Umutite šlag sa kiselom vodom i nanesite na tortu. Odozgo kao dekoraciju možete da stavite rendanu čokoladu.

Ostavite da se dobro ohladi i stegne u frižideru prije sječenja, najbolje preko noći.

Ne propustite