Vučić na godišnjici obilježavanja stradanja Srba: Neće više biti ni "Oluje" ni "Bljeska"

Region
Vučić na godišnjici obilježavanja stradanja Srba: Neće više biti ni "Oluje" ni "Bljeska"
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras u Busijama kod Beograda Danu sjećanja na stradale Srbe u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" 1995. godine u Hrvatskoj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras u Busijama kod Beograda Danu sjećanja na stradale Srbe u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" 1995. godine u Hrvatskoj.

Pored predsjednika Srbije, Danu sjećanja prisustvovali su i brojni srpski političari uključujući i premijerku Srbije Anu Brnabić, ministri u Vladi Srbije, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kao i patrijarh Porfirije i crkveni velikodostojnici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom govora je rekao kako se danas u Srbiji svi prisjećaju na vrijeme kada je protjerano 250.000 Srba.

"Danas, kada ponovo podsjećamo sebe, osmi put, na ono što se dogodilo augusta 1995. godine, na užasan pogrom, protjerivanje više od 250 hiljada Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsjećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo. Mi nikada nećemo dobiti priznanje svijeta za naše žrtve. Nikada niko neće zakukati i zaplakati za srpskom djecom", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da dok je predsjednik Srbije neće da se izvinjava onima koji su ubijali stotine hiljada Srba.

"Neću da gazim po ubijenim Srbima, po Krajišnicima koji su stradali samo zato što su Srbi. Nikada se kao danas nije prekrajala historija, ali nikada više neće biti nove 'Oluje' ni 'Bljeska", ističe Aleksandar Vučić.

Dodik: Mi ne želimo sukobe, ali želimo naša prava

Na događaju u Busijama kod Beograda prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji je rekao kako se svi moraju okupiti oko politike Aleksandra Vučića. Poručio je da je srpski narod stradalnički.

"Okupljeni osmi put da pamtimo šta se desilo našem narodu u zločinačkoj akciji Oluja, a ne samo da se sjećamo. Hrvati su bili podržani od američkih struktura. Dokaz da nisu uspjeli smo mi ovdje", rekao je Dodik.

Poručio je da RS zajedno sa Srbijom garantuje stabilnost i mir na ovom prostoru.

"Mi ne želimo nikakve sukobe, ali mi nećemo da odustanemo od svojih političkih prava", rekao je Dodik.

Patrijarh Porfirije: Bog ne gleda čijih je žrtava više

Nakon službe patrijarha Porfirija, prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve obratio se prisutnima u Busijama kod Beograda.

"Da se pomolimo Bogu da u svoje naručje primi sve nevine postradale strašnih augustovskih dana 1995. godine. Sabrali smo se da se molitveno sjetimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, Glinom, Jasenovcem", rekao je Porfirije.

Istakao je kako Bog ne broji čijih je žrtava bilo više, a čijih manje.

"Moleći se za postradale ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i parališemo sebe zatvaranjem u bezizlazno stanje žrtve. Bog ne broji čijih je žrtava više, a čijih je manje. Zvale se one Jovan, Jozef ili Jusuf", podvukao je partijarh.

(Klix.ba)

Ne propustite