NOVI VISOKI PREDSTAVNIK

SCHMIDT SE OGLASIO NAKON SASTANKA: Rečeno mi je da će Dodik danas biti ovdje, a da nakon toga neće biti dijaloga

Objavljeno:03.08.2021 - 12:41
A A A Times Arial

Nakon sastanka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, novi visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio novinarima kazavši da će iskoristiti svu snagu da ovu državu povuče ka EU, a prije toga da stvori dijalog i normalno okruženje unutar BiH.

Prvi zadatak u Schmidtovoj agendi nakon preduzimanja dužnosti upravo je sastajanje sa članovima Predsjedništva BiH.

"U skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom ću kao prvog partnera u svom radu vidjeti Predsjedništvo", rekao je.

Međutim, član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik nije želio prisustvovati sastanku iako je svoj dolazak prvobitno potvrdio. Kako je ranije saznao Klix.ba dodik je u Predsjedništvu BiH odgovorio na pozivnicu, a kasnije je negirao da će doći zbog toga što je Narodna skupština RS-a odlučila da Srbi iz tog entiteta bojkotuju rad u državnim institucijama.

"Žao mi je što danas nisu bila prisutna sve tri člana Predsjedništva. Prošle sedmice sam obaviješten da će 3. augusta sve trojica biti ovdje i da nakon toga neće biti dijaloga, pa se sada nadam da će biti obrnuto", prokomentarisao je Schmidt.

On je uvjeren da će iznaći prilike da zajedno radi i sa Dodikom.

"Sastajat ćemo se i sarađivati jer nam je to svima obaveza - da zajedno radimo u interesu države i ljudi BiH. Tako da ću nastaviti raditi sa svima i uvjeren sam da ću doći do konstruktivnog dijaloga. Svi koji su na funkcijama na državnim nivoima entitetima moraju da rade na istom cilju. Ne može se očekivati da neko dođe izvana i napravi čudo, svi moraju razmisliti o tome kako oni mogu doprinijeti", rekao je.

Iako smatra da bh. političari ne smiju čekati pomoć izvana kaže da će se on ipak založiti za BiH i pomoći joj u njenom napretku.

"Obavljat ću dužnost s čvrstom odlučnošću da pomognem građanima ove zemlje, iskoristit ću snagu međunarodne zajednice i svoj uticaj da to i postignem. Računam na tijesnu saradnju sa Evropskom unijom, a posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Svi zajedno ćemo raditi na ispunjenju 14 prioriteta BiH za pridruženje EU i na programu 5 + 2", kazao je.

Na kraju je naglasio kako nije došao u BiH da bi samo gledao šta se dešava i čekao, nego da je tu da bude aktivan.

"Budite uvjereni da će tako i biti", zaključak je Schmidta.

(Klix.ba)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!