Dodik: Biljana Plavšić nije zgazila mrava i osuđena je, Naser Orić je vadio oči ljudima i šeta slobodno

Aktuelno
Dodik: Biljana Plavšić nije zgazila mrava i osuđena je, Naser Orić je vadio oči ljudima i šeta slobodno
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska ne vjeruje ni visokom predstavniku

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska ne vjeruje ni visokom predstavniku ni zapadnom dijelu međunarodne zajednice, jer u proteklih 20 godina nije dobila nikakve prijedloge osim stalnih zahtjeva da je kazne.

- Nijedna mjera koju su u BiH preduzeli visoki predstavnik i Zapad nije bila u korist Republike Srpske, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Republika Srpska od Zapada dobijala neznatnu vrstu pomoći isključivo u formi kredita, navodno zbog toga što su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić bili na slobodi.

- Sve što smo mi koristili bili su krediti koje sada vraćamo, nismo dobili nikakvu bespovratnu pomoć ili bilo šta što bi nas, na neki način, obavezivalo. Iz svih njihovih izjava i poteza prema nama za proteklih više od 20 godina, logično je zaključiti da njihova politika vodi ka tome da Rrpubliku Srpsku liše njenih nadležnosti. Nema potrebe da nam se to direktno kaže, jer je jasno vidljivo, naglasio je Dodik.

On je rekao da su visoki predstavnici donosili zakone isključivo na štetu Republike Srpske i nijedan od tih zakona nije bio na štetu muslimana, nego samo Srbima.

Dodik je naveo primjer Ustavnog suda BiH u kojem sjedi devet sudija u Ustavnom sudu, od kojih su trojica stranci, i koji zajedno sa muslimanima čine većinu i na taj način donose odluke, dok je sa druge strane Savjet za provođenje mira (PIC) saopštio da je "neizvršavanje odluka Ustavnog suda krivično djelo".

- Na taj način oni su nama bukvalno vezali ruke i noge, ne ostavljajući nam nikakve mogućnosti da se borimo za svoja prava. Nametnuli su nam diktaturu, a predstavnici najviših organa vlasti i parlamentarci bez obzira što ih je birao narod postali su laka meta. Ako neko slučajno nije saglasan sa stavom Zapada, momentalno bude podvrgnut gonjenju, a ako ne mogu da ga proglase ratnim zločincem, onda ga proglase kriminalcem i korupcionašem, istakao je Dodik.

Upitan da prokomentariše rad Haškog tribunala, Dodik je naglasio da je očigledno da je to tribunal inkvizicije sa ranije smišljenim planom da osudi sve Srbe, koji su zauzimali najveće pozicije tokom rata u BiH, što se i desilo, javlja Srna.

- Oni i dalje nastavljaju to da rade. O tome koliko je to politizovan sud svjedoči i mišljenje sudskog vijeća prilikom razmatranja apelacije Ratka Mladića, u kojem je jedan od sudija izdvojio svoje mišljenje navodeći da su sve kvalifikacije zločina koje su ustanovljene ranije - netačne, između ostalog i odrednica genocid, rekao je Dodik.

On je istakao da je sudija Nijambe bila jedini sudija sa pravom na mišljenje, dok su ostale sudije, koji su brižljivo birani, realizovali političke zahtjeve SAD i Zapada da se demonizuju Srbi, ograničavajući im mogućnost da u svijetu grade najbolje kontakte sa svima.

Dodik je podsjetio da je Hag osudio Biljanu Plavšić, koja nije ni mrava zgazila, na 11 godina, dok Naser Orić, koji je ubijao ljude s posebnom svirepošću, čak je i vadio oči ljudima, o čemu svjedoče ne samo Srbi, već i Bošnjaci, slobodno hoda po Sarajevu.

- To je signal od zapadnog 'slobodnog' svijeta i dokaz da presude iz Haga imaju isključivo političkih motiv, rekao je Dodik.

Na pitanje da li je u perspektivi moguće ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom, te da li će u tom slučaju Zapad ili Bošnjaci krenuti u oružani konflikt i da li postoji rizik od intervencije NATO-a, član Predsjedništva BiH je rekao da kod Bošnjaka nesumnjivo postoji poriv za osvetu i da oni njeguju mit o tome da se Srbima treba osvetiti za sve što se desilo u proteklom ratu.

- Međutim, historija je mnogo složenija, a činjenice o ratu apsolutno drugačije, konstatovao je Dodik, navodeći da su sve političke odluke koje je Zapad donosio od 1995. godine zasnovane na lažima koje je širio CNN.

On je naveo primjer da su ti zapadni mediji tvrdili da su Srbi ubili 300.000 Bošnjaka, da bi se kasnije ispostavilo da je ukupno stradalo 90.000 ljudi, od koji su 30 odsto Srbi.

Kada je riječ o mogućnosti ujedinjenja Republike Srpske i Srbije, Dodik je odgovorio da kada bi pitali građane na ulici u Republici Srpskoj - svi oni bi htjeli da Republika Srpska bude dio Srbije.

- To je na emocionalnom nivou, a politička realnost je takva kakva je. Ako me pitate kao političara, onda ja, kao većina, vjerujem da bi to bilo ispravno i pravedno jer narod koji čini apsolutnu većinu na ovim teritorijama ne može da trpi torturu drugih. Apsolutno je logično da će taj narod stremiti ka svojoj matici kako bi sa svojim sunarodnicima gradio zajedničku političku i teritorijalnu zajednicu. Smatram to potpuno normalnim. Međutim, neki tako ne smatraju. Ali ja mislim da se niko ne može suprotstaviti sličnim tendencijama, pojasnio je Dodik,prenosi Oslobođenje.

Ne propustite