Feđa Dudić za Novi.ba: "Pobjedu smo priželjkivali, cijeli tim je dao svoj maksimum"

Sport
Feđa Dudić za Novi.ba: "Pobjedu smo priželjkivali, cijeli tim je dao svoj maksimum"
Nogometaši Veleža plasirali su se u treće pretkolo Konferencijske lige nakon što su u dvomeču poslije spretnijeg izvođenja penala bili bolji od favorizovanog grčkog AEK-a.

Nogometaši Veleža plasirali su se u treće pretkolo Konferencijske lige nakon što su u dvomeču poslije spretnijeg izvođenja penala bili bolji od favorizovanog grčkog AEK-a.

Velež je ispisao najsvjetlije stranice klupske historije nakon pauze duge 33 godine, a navijači od prolaska u Evropu ne kriju oduševljenje. 

Fudbalska groznica još jače napada pred susret protiv švedskog Elfsborga, a trener Rođenih spreman je da pruži maksimum.

Podsjetimo, veliki broj navijača i simpatizera napunio je Grbavicu u susretima sa Collerainom i AEK-om, međutim podrška nije izostala ni na gostujućem terenu.

Za Novi.ba, trener rođenih Feđa Dudić govorio je o susretu sa grčkim velikanom ali i podršci koju su dobili od simpatizera kluba i vatrenog Red Armya.

219912540-5843848202323327-966244478023268758-n

-Podrška  nam mnogo znači. Svi smo vidjeli kako smo na Grbavici odigrali dominantno uz njihovo prisustvo.

Prošle godine, u razgovoru za naš portal Feđa Dudić nije krio žal za prekidom sezone i boljim plasmanom koji bi vodio u Evropu, međutim danas se nalaze na samom vrhu gdje  su pokazali da su itekako konkurentni sa velikanima evropskog nogometa.

Smatra da je ključ uspjeha u samim igračima, a nama je otkrio kako je "pokrenuo" ambicioznost igrača i motivisao ih da ostave srce na terenu.

-Svaki čovjek u sebi uvijek mora imati motiv, bitno ga je samo podtaknuti.Imali smo jedan motivacioni video za koji su nam pomogli: najbliži od igrača  (mama,tata,žena,djeca,cure,dede,nane,brat sestra) i ispalo je odlično.

To se ispostavilo kao odličan potez jer su borbenost i ljubav prema bojama voljenog kluba koju su pokazali, uplašili čak i veliki AEK koji je bio apsolutni favorit u susretu.

Posebno je diskutabilno bilo suđenje u pojedinim situacijama, gdje je čak došlo do nadoknade od 9 minuta, a trener Rođenih imao je jasan komentar.

-Suđenje je bilo jako dobro i ako je Skotlanđanin bio pod velikim pritiskom od domaćih navijača a i igrača na terenu.Nije mi se svidjela nadoknada jer mislim da nije bilo realne osnove za to da se produži 9 minuta.

Po mišljenu trenera, cijeli klub je dao maksimum ali jedan član tima se posebno izdvojio.

-Svi su zaista bili na nivou ali eto izdvojio bih golmana Slavišu Bogdanovića.Bio je zaista aktivan u utakmici i na kraju penale je branio odlično.

Kako kaže, prolazak u 3. pretkolo Konferencijske lige su naravno priželjkivali, ali su svjesni izazova koji slijedi, te da će Elfsborg  biti veći izazov nego prethodna dva protivnika.

-Elfsborg je u takmičarskoj formi i timski na puno boljem nivou nego AEK. Igraju domaće utakmice na umjetnoj travi što će biti isto prednost za njih. Ali probat ćemo se prilagoditi. Šansa uvijek postoji ali glupo bi bilo nešto obećavati jer se zaista radi o odličnoj ekipi.

Prije puta za Grčku Dudić je medijima otkrio za dogovor u svlačionici:

- Imamo jedan dogovor u svlačionici, zajedno sa igračima. Rekli smo, ako pobijedimo, da ćemo se svi ošišati na ćelavo. Eto imate ekskluzivu. Malo je to bila neka šala, ali onda smo ozbiljno rekli – ako prođemo, ošišaćemo se svi na ćelavo.

Naravno, odmah na aerodromu su ih dočekale mašinice gdje su pred navijačima Džemil Šoše  i Feđa Dudić obrijali glave. Igrači su to vješto izbjegli, a postoje navodi da će umjesto šišanja obojiti kosu u crveno.

Euforija je trajala do ranih jutarnjih sati, a navijači su slavili zajedno sa fudbalerima i stručnim štabom.  

Pitali smo trenera Rođenih, šta možemo očekivati nakon prolaska Šveđana ali ovaj put nije ništa smio obećati.  Naravno, shvatili su da sa navijačima nema šale. 

Danas ih čeka susret na Stadionu Rođeni sa FK Rudar Prijedora, a mi im želimo puno sreće.

Ne propustite