Najgore ljeto do sad: Tijelo se bori NA DVA NAČINA protiv toplote i 1 grešku ne bi trebalo da napravite

Zanimljivosti
Najgore ljeto do sad: Tijelo se bori NA DVA NAČINA protiv toplote i 1 grešku ne bi trebalo da napravite
-

Kako podnosiš, ovo je neizdrživo? - To je pitanje koje se najčešće čuje ovih dana. Bilo da ste pripadnik mlađe ili starije generacije, problem prevelike vrućine ne zaobilazi nikoga!

Zbog velikog porasta temperatura građani Srbije se sve više osjećaju nemoćno i slabo. Pored uobičajnih tegoba, dnevno funkcionisanje je dodatno otežano zbog prevelikih vrućina.

Interesantno je to da se na prevelike temperature, pored starijih osoba, žale i mladi.

Prvobitno se često čulo kako se s godinama toplota sve teže podnosi, međutim, otkrivamo da to nije baš u potpunosti tačno.

Kod mlađih i starijih osoba dolazi do hormonalnog disbalansa, te toplotu izuzetno teško podnose pripadnci obe populacije, ističe dr Biserka Obradović, specijalista opšte prakse.

Ona nam, takođe, skreće pažnju na to da su toplotnim šokovima podležna djeca do dvije godine, te da je neophodno rashlađivati ih što više, ne bi li im bilo prijatnije.

Rizične grupe su i hronični bolesnici, kao i meteoropate, jer posebno reaguju tako što se hormon stresa kod njih luči više, a hormon za bol manje, tako da im je prag bola prilično snižen, istače doktorka.

Organizam se bori sa viškom toplote na dva načina: znojenjem i širenjem krvnih sudova.

Često se dešava da dolazi do drastičnog pada krvnog pritiska koji se realizuje kroz nesvjesticu, vrtoglavicu i kolaps!

Ono što je izuzetno bitno, prema riječima doktorke Biserke Obradović, je to da kada se osoba onesvesti nikako je ne treba šamarati, niti polivati hladnom vodom, već je postaviti da leži, a uz to da joj se podignu ruke i noge ne bi li joj krv došla do mozga.

Takođe ističe da je mozak najviše osjetljiv na nedostatak kiseonika i da usljed niskog krvnog pritiska mnogo trpi.

Neophodne su velike količine vode, ali ne u vidu zamijene kafom ili energetskim pićima, jer to izaziva još veću dehidrataciju i dijareju.

Još jedna rizična kategorija su vozači koji ne unose dovoljno tečnosti u svoj organizam , te doktorka apeluje da ne čekaju da popiju vodu tek kad osjete žeđ, jer tada su već uveliko dehidrirali!

Kada je smanjen unos tečnosti u organizam, krv je gušća i tada dolazi do infarkta, pa i tragičnih posljedica.

Veoma je važno da se obrati pažnja na oblačenje, koje mora da bude lagano, što podrazumijeva pamučne materijale, jer tijelo isparava i potrebno mu je da diše.

Ishrana je takođe presudna, te akcenat treba staviti na lagane obroke koji su bogati voćem i svježim povrćem.

Hronični bolesnici, posebno oni koji imaju terapiju zbog povišenog krvnog pritiska, treba da se posavjetuju sa svojim ljekarom oko terapijske doze, da ne bi došlo do pada.

Nema sumnje u to da su ljeta sve gora, ali osim pridržavanja savjeta, ne preostaje nam ništa drugo nego da sačekamo da ljeto prođe.

Ne propustite