SRČANI UDAR MOŽE BITI NEPRIMJETAN: Ovo su posljedice infarkta preležanog "na nogama"!

Porodica i zdravlje
SRČANI UDAR MOŽE BITI NEPRIMJETAN: Ovo su posljedice infarkta preležanog "na nogama"!
.

Evo kako se otkriva infarkt miokarda

Da li može infarkt miokarda biti neprimjetan? Možda izgleda čudno što pitamo ovo, s obzirom da je ova akutna katastrofa u kadriovaskularnom sistemu opasna po život. Kako se manifestuje?

Ispostavilo se da se ovakav srčani udar može prebroditi "na nogama".

Nekoliko puta sam vidio potpunu zbunjenost na licima pacijenata kada sam im čitao EKG i provjeravao ehokardiografiju:

"Kada ste imali srčani udar?" pitao sam ih a oni su odgovarali da ga nikad nisu imali.

Infarkt miokarda može se pojaviti i proći potpuno neprimijećeno. Ovo je takozvana "glupa" forma. Najčešće se primijećuje kod pacijenata sa šećernom bolešću i to zbog smanjenja ukupne osjetljivosti na bol.

tihi-srcani-udar-98

Ali to ne zna da ova bolest ne ostavlja posljedice:

PRVO: infarkt miokarda, kada se preživi "na nogama" stvara povećan rizik od razvoja ponovljene, veće ekstenzije srčanog mišića. Tako da možete smatrati ovaj infarkt upozorenjem za veći i ozbiljniji srčani udar.

DRUGO: lokalne promjene na srčanom tkivu, koje su nastale kao posledice ovog malog srčanog udara, dovode do gubitka efikasnosti ovog mesta.

Ožiljak koji se formira nakon srčanog udara ne učestvuje u radu srca, smanjujući njegovu kontraktilnost. Ovo se posebno dobro vidi kada se radi EHO srca.

Zato je izuzetno važno da jednom godišnje obavite pregled srca, posebno EKG i EHO srca, a posebno ako imate arterijsku hipertenziju, koronarnu bolest srca ili dijabetes. Ove bolesti su faktori rizika za pojavu infarkta miokarda.

(Stil kurir)

Ne propustite