Dodik kao uplašeni dječak u šumi: Ne plašim se hapšenja

Bosna i Hercegovina
Dodik kao uplašeni dječak u šumi: Ne plašim se hapšenja
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se Republika Srpska neće povući ni pedalj u političkoj borbi u vezi sa nametanjem odluke Valentina Incka (Inzko) i da ga raduje pojačana svijest i odgovornost svih političkih faktora u ovom bh. entitetu. 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se Republika Srpska neće povući ni pedalj u političkoj borbi u vezi sa nametanjem odluke Valentina Incka (Inzko) i da ga raduje pojačana svijest i odgovornost svih političkih faktora u ovom bh. entitetu. 

- Jedinstveno smo nastupili što je funkcionalno i korisno za sve građane. Ovo nije ničija pojedinačna politička borba. Ovo je borba svih nas. Ako nas ovdje slome i patosiraju, Republika Srpska nema budućnosti - smatra Dodik.

On ističe da aktuelna situacija u BiH može trajati danima, mjesecima, godinama, te da izlaz iz krize vidi u tome da se nametnuta Inckova odluka odmah stavi van snage.

screenshot-18

- Ukoliko suspenduju Inckovu odluku možemo razgovarati. Ako nastave napade na Republiku Srpsku slijede nove odluke i zakoni. I neka znaju da ćemo sprovoditi usvojene odluke. Odbijamo postupanje sudova i tužilaštva BiH po nametnutim zakonima - rekao je Dodik u intervjuu za "Večernje novosti".

Dodik je rekao da predstavnici Republike Srpske neće odlučivati u institucijama BiH sve dok se ovo pitanje ne povuče, a kada se povuče onda će se odlučivati šta dalje.

- Moguće je samo da se praksa nametnutih zakona i odluka poništi i da uđemo u dijalog o tome. Mi ne bježimo od dijaloga, ali to podrazumijeva jasno da se kaže gdje je mjera i da se ljudima omogući sloboda govora, stava i političkog odnosa prema nekom pitanju - rekao je Dodik i dodao da je sada na onima koji su smislili problem da ga riješe.

On je naveo da će RS zaštiti svakog građanina od nametnutih rješenja Incka.

- Oformit ćemo advokatske timove i nikoga nećemo ostaviti na vjetrometini. Policija Republike Srpske imat će obavezu, čim zakoni koje smo usvojili stupe na snagu da po njima postupa i štiti građane - rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH kaže da nema strah od hapšenja zbog izrečenih stavova o Srebrenici, te da je zato od početka tražio da ga čuva policija Republike Srpske, a ne da ga štite oni koji bi ga hapsili.

Dodik je rekao da će ići u Sarajevo u Predsjedništvo, jer ima situacija kada hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić može da zakaže sjednicu kada on nije prisutan i da izglasava neke odluke, osim vojnih.

- Nekada će biti potrebno moje fizičko prisustvo na sjednici da bi potegao pitanje nacionalnog interesa i stvari prebacio na Narodnu skupštinu Republike Srpske - rekao je Dodik.

On je istakao da će njegovo djelovanje u Predsjedništvu BiH biti takvo da će na svakom pitanju, odnosno odluci Predsjedništva, koje se stavi pred njega, potegnuti pitanje vitalnog i nacionalnog interesa, te da će od zapisnika pa do svih drugih odluka glasati protiv u prvom krugu, a u drugom potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

- I to sve ide u Narodnu skupštinu Republike Srpske koja je mjesto konačne odluke. Narodna skupština je mjesto odluke, a ne Predsjedništvo BiH i toga neka budu svjesni u Sarajevu - poručio je Dodik.

On je naveo da je bilo poziva iz stranih ambasada kada je rekao da odbacuje Inckov zakon.

- Zvali su da pitaju o čemu se radi, a imaju pokvareno predubjeđenje da smo mi Srbi nešto krivi. Većina tih stranaca je takva. Bilo je i onih koji su rekli `Nemojte otići predaleko nećemo se moći vratiti`. Stranci misle da je ovo priča sa malo galame. U pogrešnom su ubjeđenju da je ovo nešto sa rokom trajanja od nekoliko dana - rekao je Dodik.

On je naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutnu u pravu u ocjeni da je atmosfera i posljednja dešavanja u BiH najteža od završetka rata, te da je postignuto političko jedinstvo u RS potvrda njegovog stava.

On je istakao je da se Kristijan Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik, jer on to nije.

- Ono što Šmit ovdje promoviše kao svoju agendu apsolutno nije u nadležnosti visokog predstavnika, što govori o tome da samo treba imati pojačanu sumnju i neprihvatanje takvog lika. Vidim da se Kristijan Šmit rasipa nekim optimizimom i pokušava da nametne agendu koju samo on ima o sebi. Ono što Šmit najavljuje to nije bila uloga visokog predstavnika u BiH ni u prošlosti - rekao je Dodik.

Dodik je upitao kakve veze ima visoki predstavnika sa pitanjem Izbornog zakona ili da se bavi pitanjima načina odlučivanjima ili ustavnim pozicijama.

-To su gluposti, čak ni Pedi Ešdaun nije ulazi u to, pa sad dolazi Šmit da nam nakon toliko vremena ulazi u to. Šmit nema nikakve veze sa evropskim putem BiH. Evropski put je uvijek bio vlasništvo domaćih političkih snaga. Oni ignorišu ozbiljne napretke ovdje koji su urađeni i stalno sve drže problematičnim, jer ako kaže da je stanje dobro onda je besmisleno da postoji", naglasio je Dodik.

Na pitanje može li Šmit u svijetlu posljednjih događaja da zabrani rad i smjeni političare iz Republike Srpske jer ne prihvataju nametnute zakone, Dodik je rekao "hajde da vidimo kako će zabraniti rad političarima".

- Nisu ni njihove puške sve pune. Ispucali su se stranci ovdje i previše - rekao je Dodik. 

Izvor:Avaz

Ne propustite