Nova pravila za sve koji se vraćaju ili putuju u Njemačku od 1. avgusta

Aktuelno
Nova pravila za sve koji se vraćaju ili putuju u Njemačku od 1. avgusta
-

Nove mjere će biti na snazi do kraja godine, a izuzeti su djeca mlađa od 12 godina i oni koji zbog posla svakodnevno prelaze njemačku granicu.

Njemačka vlada od nedjelje uvodi strožija pravila za Nijemce koji se u zemlju vraćaju s godišnjeg odmora, saopćio je ministar zdravlja Jens Spahn.

Prema novim pravilima, svi putnici koji ulaze u Njemačku, a nisu vakcinisani ili nisu preboljeli COVID-19, od nedjelje moraju imati negativan test na korona virus, prenosi Hina.

To se dosad odnosilo samo na putnike u zračnom saobraćaju, a sada je prošireno i na ostale.

Mjera stupa na snagu 1. augusta i na snazi će biti do kraja godine, a izuzeti su djeca mlađa od 12 godina i oni koji zbog posla svakodnevno prelaze njemačku granicu.

Kontrole u cestovnom saobraćaju se neće obavljati sistemski, nego sporadično, kažu dužnosnici.

“Svi nevakcinisani ljudi koji ulaze u Njemačku morat će pokazati test, bez obzira dolaze li zrakom, cestom ili željeznicom”, izjavio je ministar zdravstva Jens Spahn.

“Na taj ćemo način smanjiti rizik od dodatnog uvoza zaraze”, dodao je.

Trenutno je tek nešto više od 50 posto građana Njemačke potpuno vakcinisano i vlada svakodnevno apelira na građane da se imuniziraju.

Državni epidemiološki institut Robert Koch objavio je u petak listu zemalja iz kojih dolazi najviše novozaraženih korona virusom na kojoj je Hrvatska iza Španije, Turske i Nizozemske.

IZVOR: AGENCIJE
 

Ne propustite