Inzko: "Počasni sam građanin Laktaša, bio sam na slavi kod Dodika"

Aktuelno
Inzko: "Počasni sam građanin Laktaša, bio sam na slavi kod Dodika"
.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kaže da je posljednjom odlukom o nametanju odredbi Krivičnog zakona BiH o negiranju genocida u BiH rasteretio svog naslednika Kristijana Šmita. Kaže da je sa Dodikom svojevremeno bi na "TI" i da je počasni građanin Laktaša.

Incko u intervjuu BN TV, kaže da to proizilazi iz sudskih presuda Međunarodnog suda u Hagu. 

Što se tiče haosa, koji je nastao, kaže Incko, da je i ranije bilo puno bojkota državnih institucija, čak nisu dolazili ni na posao. 

"Ovaj put je malo drugačije oni dolaze na posao, idu u državne institucije, ali ne glasaju", kazao je Incko.

On je rekao da je srpski narod dobar i da mu je žao svih nevinih žrtava bez obzira kome narodu ili ostalim pripadaju.

Na konstataciju novinarke da je za razliku od drugih u BiH srpski narod priznao zločine, on je odgovorio da je 2008. godine Milorad Dodik rekao da je u Srebrenici bio genocid.

Kaže da je bošnjački narod koji je i imao najviše žrtava trebao priznati počinjene zločine nad drugim, jer bi tako podstakao i ostale.

"Među ljudima nema problema, oni su komšije razgovaraju. Problema nema ni u biznisu, ali kod političara oni pričaju o tim razlikama među narodima i ljudima", kaže Incko.

On je rekao da nije vidio zakone koje je donijela NSRS,

Na pitanje da neki u Federaciji BiH Republiku Srpsku nazivaju "genocidnom", Incko je rekao da je za njega Republika Srpska dejtonska kategorija.

On je odbacio tvrdnje da je ovom nametnutom odlukom pomogao Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku da im ovo služi za nacionalnu hemogenizaciju Bošnjaka na jednoj i Srba na drugoj strani.

On kaže da bi volio da je nametnuo zakon o javnim nabavkama i o porijeklu imovine, lažnim diplomama ,,,ali nije imao tu mogućnost, jer su mu rekli da rješenja u BiH treba da donose domaći političari.

Priznaje da je bio dobar sa Miloradom Dodikom, da ga je poznavao i ranije i posjećivao je njegovu porodicu. "Bio sam i na slavi, Đurđevdan, kod njegovog oca", kaže Incko i dodaje:

"Bili smo na "ti"... On je govorio da je u Srebrenici bio "genocid". Da Radovan Karadžić treba da se preda Hagu...Bio je miljenik zapada, Madlejn Olbrajt...".

Incko je naveo da je Dodiku odgovaralo kada je međunarodna zajednica intervenisala u njegovu korist, kao u slučaju kada je prvi put izabran za predsjendika Vlade Republike Srpske, kada je smijenjen predsjednik Republike Srpske (Nikola Poplašen).... 

Ne vjeruje u Dodikove priče o razlazu.

Govoreći o poznanstvu sa Dodikom, Incko je otkrio da je počasni građanin Laktaša, odakle je Milorad Dodik,

(BN)

Ne propustite