Kristijan Švarc-Šiling: "Htio sam sankcionisati Dodika ako organizuje referendum o nezavisnosti RS, Amerikanci su mi govorili da mu dam otkaz"

Svijet
Kristijan Švarc-Šiling: "Htio sam sankcionisati Dodika ako organizuje referendum o nezavisnosti RS, Amerikanci su mi govorili da mu dam otkaz"
.

Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling), bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, gostovao je na FACE televiziji kod Senada Hadžifejzovića.

Između ostalog je rekao da kada je svojevremeno htio odrediti sankcije, jer je NSRS donijela odluku o izglasavanju referenduma, Amerikanci su rekli ne.

- Zbog Kosova i problema sa Srbijom nisu htjeli otvarati front u BiH. Povod mog dolaska u Sarajevo je važan momenat u bh. politici, a to je promjena visokog predstavnika, odnosno predaja dužnosti Incka (Inzko) Šmitu (Schmidt). Obojicu jako dobro znam, a organizovao sam i susret na kojem su se njih dvojica upoznali - kazao je Švarc-Šiling.

screenshot-12

Ispričao je kako ga je Milorad Dodik 2007. godine pitao hoće li ga sankcionisati ako organizuje referendum o nezavisnosti RS.

- Rekao sam da hoću ako nastavi insistirati na tome, Amerikanci su mi govorili da mu dam otkaz - rekao je Švarc-Šiling.

Naglasio je da je Šmit političar, a ne diplomata. 

- Kao političar je osoba koja mrzi laži. Želi biti otvoren. Od 1994. se bavi BiH i zna šta se danas dešava. Angela Merkel je poslala Šmita u Sarajevo da pregovara s Predsjedništvom, a on me pozvao da pođem s njim. Jako dobro radimo zajedno - rekao je Švarc-Šiling.

Historijska istina je, naglasio je, jedino rješenje za BiH, kao i uslov za pomirenje.

- Na sjednici vladinog kabineta sam rekao da neću biti u Vladi Njemačke sve dok Njemačka ne bude aktivna po pitanju rata u BiH. Stidim se što je Njemačka bila tako pasivna - rekao je između ostalog nekadašnji visoki predstavnik u BiH - rekao je Švarc-Šiling.

Govorio je Švarc-Šiling o američkom predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden), odnosima u BiH, te čemu sve ovo vodi.

Izvor:Avaz

Ne propustite