Ministar tvrdi topli obrok je već u plati, samo radnici ne vide

Bosna i Hercegovina
Ministar tvrdi topli obrok je već u plati, samo radnici ne vide
-

Sindikat uprave Republike Srpske pokušaće preko poslanika u Parlamentu Srpske uticati na usvajanje zakonskih rješenja na osnovu kojih bi se zaposlenima u Vladi, policiji i prosvjeti vratila naknada za topli obrok i regres izgubljena 2007.godine.

S druge strane, ministar rada i boračko invalidske zaštite smatra da to sve postoji već u plati ali da radnici to ne vide. 

Odgovarajući na poslaničko pitanje o vraćanju toplog obroka i regresa radnicima u javnoj u pravi, resorni ministar Duško Milunović rekao je da je ta naknada već uračunata u iznos osnovne plate.

Tvrdi da je njegov odgovor na poslaničko pitanje tumačen na različite načine ali da je suština u tome da se naknade ne iskazuju posebno.

„Zakonsko rješenje je takvo da se topli obrok sadrži u platama zaposlenih u upravi, to će biti tema razgovora i dogovora. Ne može niko da nas etiketira kao nekog ko nije za prava radnika“, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštitet RS.

Kada se to što ministar tvrdi uporedi sa primanjima radnika, ispostavlja se kako veliki broj njih ne zarađuje ni minimalnu platu, smatraju u Sindikatu uprave.

Kažu da 55 000 radnika u upravi ne vidi taj topli obrok, koji je navodno uračunat u platu. Rješenje će pokušati naći u Parlamentu Srpske. 

„Vlada nije imala sluha  mi smo se okrenuli poslanicima jer su oni jedini nadležni da donose zakone mi smo ponudili rješenja, očekujemo poziv Vlade da i njima predložimo ako ne prihvate mi ćemo ući u plenum Narodne skupštine.

Matematička računica se odnosi na interpelaciju koja je predviđena poslovnikom o radu NSRS za šta nam treba 15 poslanika potpisa, mi imamo te potpise  i već u septembru ćemo ući u proceduru da se poslanici izjasne o našem zahtjevima“, kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave.

Da bi se riješio problem svih radnika u Srpskoj potrebno je da nadležni počnu govoriti istinu o stanju u kojem se nalazimo, a ne da ubjeđuju građane da imamo najbolji standard dok u isto vrijeme svi parametri govore da je BiH crna rupa Evrope, smatra narodni poslanik Nebojša Vukanović.

„Vlast kontroliše većinu radnika u javnom sektoru preko parijskih predsjednika sindikalnih organizacija poput Ranke Mišić i zbog toga je situacija ovakva niko se ne bori za njihova prava stanje se neće promijeniti i neće dobiti topli obrok sve dok ne stanu na svoje noge ne organizuju proteste i natjeraju bahatu i osionu vlast da se bar s poštovanjem ophodi prema građanima koji im plaćaju i pune budžet“, kaže Nebojša Vukanović, narodni poslanik.

Ono što je takođe interesantno je to da Vlada Srpske za svoje radnike primjenjuje dvostruke aršine.

Naime, radnici u Elektroprivredi, Šumama i Željeznicama Srpske i drugim javnim preduzećima u državnom vlasništvu primaju naknade za topli obrok i regres, međutim njima te naknade ne ulaze u platu već se iskazuju posebno. 

(BN)

Ne propustite