Ispovijest putnika iz BiH povrijeđenog u prevrtanju autobusa u Njemačkoj

Aktuelno
Ispovijest putnika iz BiH povrijeđenog u prevrtanju autobusa u Njemačkoj
-

Kerim Somun, mladić koji je danas bio u autobusu koji se prevrnuo na autoputu u Njemačkoj te zadobio povrede, za N1 je ispričao kako se sve odvilo, kako se osjeća te kako kako se jedan naizgled miran dan u trenutku pretvorio u noćnu moru.

Somun je odmah na početku rekao da njemački mediji nisu ispravno prenijeli informaciju te da autobus nije saobraćao na liniji Beograd – Stockholm već da se radi o posebno ugovorenom prijevozu.

“Naznačeno putovanje je bilo obrazovnog karaktera, organizovala ga je njemačka organizacija Vajswerk e.V. iz Berlin i Centra za primijenjenu historiju – CPI iz Beograda, a u okviru finansijske podrške EVZ Fondacije iz Njemačke. Naziv projekta je Code Viking 1942-2021, a cilj naznačenog je bilo istraživanje o prisilnim radnicima (force labor) za vrijeme Drugog Svjetskog rata koji su iz Srbije preko Berlina, bili poslani za Narvik u Norvešku”, naveo je Somun.

Za vrijeme nesreće, on je ispričao da je spavao, a da su mu kolege naknadno ispričale kako je do nje došlo.

“Ispričali su mi da je vozač pokušao prestrojiti se te je tako udario u bankinu usljed čega se autobus prevrnuo na putu. Ono što mogu potvrditi jeste da smo svi mi koji smo bili u autobusu izuzetno zahvalni službama spašavanja i organizovanja šest helikoptera za šest najteze povrijeđenih, među kojima sam bio i ja”, ispričao je Somun.

Iako su njemački mediji objavili da su u autobusu bila 34 putnika, Somun kaže da ih je bilo 19 među kojima su i dva vozača od kojih je jedan državljanin Njemačke, a drugi Turske.

“Dakle, uz dva vozača, ostalih 17 su bili studenti. Dvoje je iz Izraela, zatim po jedno iz Velike Britanije, Bosne i Hercegovine i Švedske. Zatim, pet državljana Njemačke, jednan iz Hrvatske i šest iz Srbije. Svi su trenutno stabilni i izvan životne opasnosti, ali nas nekoliko ima izuzetno teške povrede i smješteni smo u različitim bolnicama u Berlinu i Brandeburgu”, kazao je Somun.

Izvor: N1

Ne propustite