Sutra sastanak svih političkih partija RS kod predsjednika NSRS

Aktuelno
Sutra sastanak svih političkih partija RS kod predsjednika NSRS
-

Iako se ne slažu u mnogo čemu, vladajući i opozicioni u RS složni da je nametanje odluke u vezi izmjene Krivičnog zakonika BiH - neprihvatljivo.

No, kako će se dalje ponašati nakon nametanja zakonima kojim se kažnjava negiranje genocida, moglo bi biti jasnije nakon sutrašnjeg sastanka svih političkih partija kod predsjednika NSRS Nedjeljka Čubrilovica.

Konsultacije u stranci

Kako saznaje N1, na sastanak će sve stranke vladajuće koalicije, ali i opozicije, predvođene SDS-om, PDP-om, DNS-om…

U SDS su ranije rekli da odgovor mora biti mudar, a prije sastanka sa Miloradom Dodikom, Mirko Šarović imaće konsultacije unutar svoje stranke.

Kritikuju što je peticija SNSD-a organizovana prije zajedničkog sastanka, pod “izgovorom svesrpskog jedinstva”, kažu u SDS, “dovode se pred svršen čin”.

U PDP-u su također za N1 potvrdili prisustvo.

“Peticija je trebala biti, dogovorena na zajedničkom sastanku i prvi potpisnici peticije su trebali da budu predstavnici političkih partija”, kazao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

DNS je tako uz SDS i PDP, potvrdio učešće.

Odgovornost veća od sujete

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić očekuje sabornost i konsenzus.

“Odgovornost treba biti veća od sujete, a pamet ispred ambicija. Ujedinjena Srpska će na sastanku povodom odluke Visokog predstavnika iznijeti svoje prijedloge”, rekao je.

Dan uoči odlučujuće sedmice, predsjednik SNSD Milorad Dodik poručuje da Republika Srpska neće dizati “oružanu već političku pobunu”.

Izvor: N1

Ne propustite