Dodik je bijesan: Zastrašivanje Srba završit će debaklom

Aktuelno
Dodik je bijesan: Zastrašivanje Srba završit će debaklom
.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je povodom odluke Visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida da istina koju treba braniti zakonima i silom nije istina.

"Zastrašivanje Srba zbog istine završit će debaklom onih koji misle da se jedan narod, koji je kao malo koji stradao za slobodu, na ovakav način može utamničiti ili zastrašiti“, poručio je Dodik.

On smatra da je Inzko to dobro znao, pa takvu odluku nije donio prije 12 godina, kada je došao u BiH, već je to uradio na kraju mandata.

Dodik je dodao da Republika Srpska nema nikakvu obavezu da konstruktivno priđe novonastaloj situaciji jer ništa nije učinila da do nje dođe.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzka nametnuo je u petak zakon kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, a oni koji to čine mogu biti kažnjeni i s do pet godina zatvora.

"Pojedini politički lideri otvoreno veličaju pravosnažno osuđene ratne zločince, uz iznošenje raznih teorija zavjere, negiraju da se genocid u Srebrenici uopće i dogodio, a pojedini građani slede njihove signale i narativ“, rekao je Visoki predstavnik u BiH.

Dodik je još jučer na ovu odluku Inzka zaprijetio odcjepljenjem Republike Srpske, a potom je objavio i propagandi video u kojem je pozvao Republiku Srpsku da se okupi i brani. 

(Index.hr)

Ne propustite