Reakcija nakon Inckove odluke: "Politički vjetropiri ne znaju da se na ovim prostorima ponovno može dogoditi ono što se dogodilo prije 25 godina"

Objavljeno:24.07.2021 - 09:37
A A A Times Arial

O pravnom aspektu odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka (Inzko) o dopunama Krivičnog zakona BiH koje kažnjavaju negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i njihovih počinilaca, u Dnevniku 2 BHT1 govorio je Josip Muselimović, pravni stručnjak.

screenshot-7

- U našem narodu ima izreka – bolje ikad, nego nikad. Ja osobno mislim da je ovakvu odluku trebalo donijeti davno i tako zaustaviti one koji negiraju pravomoćne sudske odluke i veličaju ljude koji su počinili najteža kaznena djela. Ova odluka je bila neophodna zato što smo dokazali da kao narod nismo spremni kazati: „Ovo je moj veliki grijeh, oprostite“. Ako nismo to sami u stanju učiniti , onda neko sa strane treba donijeti ovakav zakon - rekao je Muselimović.

On ističe kako je u 12 detaljno obrađenih presuda Međunarodnog suda za ratne zločine detaljno objašnjeno šta je kazneno djelo genodicida. U izradi tih presuda, naveo je Muselimović, sudjelovale su 34 najeminentnije sudije iz 30 zemalja.

- Ja, kao advokat sa dugogodišnjim iskustvom, pitam sebe tko sam ja da mogu negirati ono što su moje kolege, međunarodni suci rekli, a to je da je u srpnju 1995. godine zaista počinjeno kazneno djelo genocida. Ja to mišljenje dijelim i poštujem odluke međunarodnog suda. Definitivno je vrijeme je da naši politički vjetropiri, koji potpuno neodgovorno u jednoj ruci nose snop slame, a u drugoj plamen, ne znaju da se ta iskra može zapaliti i da se na ovim prostorima ponovno može dogoditi ono što se dogodilo prije 25 godina - kaže Muselimović.

On je kategoričan kako se odluke svih sudova, pa i onih najmanjih, općinskih, moraju poštivati jer nam inače, kako kaže, ne bi trebao pravosudni sustav i svako bi mogao raditi šta hoće.

Muselimović također očekuje kako će odluka visokog predstavnika u narednom periodu biti žestoko napadana.

- Ja se pitam, imamo li mi pravosudni sistem i ima li taj pravosudni sistem političku pozadinu da će moći procesuirati one koji počine ovo djelo - rekao je Muselimović.

Izvor:Avaz

  
 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!