Čubrilović poručio da nema BiH ukoliko bude nastavljeno negiranje Republike Srpske: Mora doći do pregovora

Bosna i Hercegovina
Čubrilović poručio da nema BiH ukoliko bude nastavljeno negiranje Republike Srpske: Mora doći do pregovora
.

Predsjednik Narodne skupštne Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da BiH neće biti ukoliko bude nastavljeno negiranje Republike Srpske.

On je naglasio da Republika Srpska i BiH imaju budućnost ukoliko se prihvati poziv za pregovore u BiH.

screenshot-35

– Šta je drugo rješenje od pregovora? Da dovedemo visokog predstavnika i da on nameće ono što neka strana želi? Sigurno nećemo doći do rješenja na taj način – rekao je Čubrilović za RTRS.

Navodeći da Bošnjaci ne žele pregovore, što dugoročno nije dobro, Čubrilović je rekao da će se jednog dana morati sjesti za pregovarački sto.

– I poslije najtežih situacija, kao što je rat, mora doći do pregovora. Ovo je vrijeme sasvim drugačije, kada jedni drugima treba da pogledamo u oči, te da se kaže šta može, a šta ne – naglasio je Čubrilović.

Čubrilović je rekao da uvijek zagovara da se razgovara o onome o čemu se može postići saglasnost.

Predsjednik republičkog parlamenta je istakao da političko Sarajevo osporava mnogo toga što radi Republika Srpska, pa tako i odluke koje donese Narodna skupština Srpske na sjednicama koje zakaže srpski član Predsjedništva BiH radi zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

On je podsjetio da skupštinska odluka o formiranju tima za pregovore o budućnosti BiH ne predstavlja odluku o mirnom razdruživanju, već o boljem funkcionisanju BiH i da time nije prejudicirano nijedno rješenje.

– Sada je manje dogovora u BiH nego što je to bilo ranije, jer se dogodilo političko Sarajevo i nemam drugog objašnjenja. Kako može saradnja imati pozitivan trend ako vas svakog dana nazivaju genocidašima, stalno se govori da Republika Srpska treba da nestane, da joj se oduzimaju dejtonska prava, da se preko Ustavnog suda BiH donose odluke koje nisu razumljive u pravnoj javnosti – rekao je Čubrilović.

Govoreći o radu Narodne skupštine Republike Srpske, Čubrilović je istakao da je to jedini parlament koji je na vrijeme konstituisan i koji ima definisanu skupštinsku većinu, prenosi Srna.

Izvor:Oslobođenje

Ne propustite