SDA: Ustavni sud BiH potvrdio naš stav, odluku o koncesijama donosi država

Aktuelno
SDA: Ustavni sud BiH potvrdio naš stav, odluku o koncesijama donosi država
-

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da naloži Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i entiteta RS u vezi sa dodjelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini potvrda je opravdanosti stavova i zahtjeva Stranke demokratske akcije (SDA) - navode iz te stranke.

“Dodjeljivanje koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini je, kako smo ranije tvrdili, i kako je to Ustavni sud BiH potvrdio, odluka koju donosi država Bosna i Hercegovina, a ne niži nivoi vlasti.  Ukoliko Komisija za koncesije BiH ne riješi spor u roku od tri mjeseca, donošenje konačne odluke ostaje u rukama Ustavnog suda BiH odnosno države Bosne i Hercegovine, što definitivno osporava tvrdnje o postojanju bilo kakve nadležnosti entiteta za dodjelu koncesija na rijeci Drini”, kaže se u saopćenju SDA

Stoga, kako navode, odaju priznanje pravnom timu SDA na pripremi zahtjeva kojeg su zatim Ustavnom sudu BiH uputila 24 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Pozivamo vlast u entitetu RS da poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i ustavne nadležnosti državnog nivoa vlasti, te da svoje politike kreira i provodi u ustavnim i zakonskim okvirima.  Također pozivamo vlasti susjedne Republike Srbije da poštuju suverenitet i unutarnje ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine, na što se Srbija obavezala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pregovaranje o realizaciji bilo kakvih projekata na rijeci Drini i njihovo zaključivanje može se voditi isključivo sa institucijama države Bosne i Hercegovine”, ističu u saopćenju za javnost iz Stranke demokratske akcije.

Ne propustite