KARFIOL POSADITE U JULU OVAKO I RAĐAT ĆE KAO LUD: Plodova će biti kao u priči, BAŠTOVANI OTKRILI VAŽNU CAKU

Praktična žena
KARFIOL POSADITE U JULU OVAKO I RAĐAT ĆE KAO LUD: Plodova će biti kao u priči, BAŠTOVANI OTKRILI VAŽNU CAKU
.

Baštovani ga smatraju zahtjevnom kulturom i često odustaju, ali prava caka je u ovome

Mnogi baštovani ne žele da gaje karfiol jer ima reputaciju jedne od temperamentnijih kultura i to sa dobrim razlogom. Kako bi karfiol donio svoj plod neophodno je znati kada je najbolje vrijeme za sadnju, a kada za berbu. U nastavku vam donosimo upravo te informacije, kao i korisne savjete za sadnju, kako bi vam ovaj usjev uspio, piše Agromedia.rs.

Važno je zapamtiti da biljka uspjeva pri temperaturama 16-18 stepeni i ne višoj od 24 stepena. Karfiol je veoma osjetljiv na temperaturu i ako je viša dolazi do fizioloških poremećaja.

Postoje 2 perioda sadnje: jedno je u proljeće i tada je berba od jula do avgusta, a drugi period sadnje je krajem juna i u prvoj polovini jula i tada je berba od septembra do novembra.

U ovom periodu sade se sadnice, što je i bolje od direktne sadnje sjemena, jer su veće šanse da će biljke opstati.

Sadnice je potrebno navići na otvoreno prije nego što ih posadite, pa ih postepeno izlažite suncu 5 dana, pre nego što ih posadite na stalno mesto. Presađivanje uradite kasno popodne, kako bi se smanjio stres biljaka. Sadnice se sade na razmak 60 x 70 cm.

Nakon presađivanja, biljke prihranite tečnim đubrivom prema uputstvu proizvođača. Pošto se prime u zemlji, dodajte im kompost bogat azotom.

Karfiol traži dosta vlage i zato je potrebno redovno zalivanje ili navodnjavanje. Takođe, preporuka je da se postavi malč oko mladih biljaka, kako biste zaustavili korov i zadržavali vlagu zemljišta.

Kada glavica karfiola dostigne veličinu teniske loptice sprovodi se postupak etioliranja, kako glavica ne bi požutila od uticaja sunca. Neophodno je preklopiti spoljne listove preko glavice i blago ih vezati. Na taj način će se napraviti zasjenak i glavica će ostati bijela.

Karfiol je spreman za berbu nedelju ili dve nakon etioliranja, odnosno pokrivanja glave. Preporuka je da svakih nekoliko dana provjerite rast. Možete početi berbu kada glavice dostignu obim od 15 cm i više, a pre nego što dođe do izduživanja cvetnih grana. Pošto je ovde riječ o jesenjoj berbi, na raspolaganju vam je 10-15 dana.

Berbu treba obaviti kada je suh i sunčan dan. Glavu možete izrezati velikim nožem, obavezno sa jednim setom lišća kako biste je zaštitili od oštećenja.

Svježe ubran karfiol može da se čuva nekoliko dana, a ako se glavica pokrije kao što smo opisali, može da se sačuva još 15 dana.

Ne propustite