OVU JUTARNJU NAVIKU MNOGE ŽENE IMAJU: To je velika greška koja pravi problem sa hormonima, zbog nje ste NERVOZNI cijeli dan!

Praktična žena
OVU JUTARNJU NAVIKU MNOGE ŽENE IMAJU:  To je velika greška koja pravi problem sa hormonima, zbog nje ste NERVOZNI cijeli dan!
Opojan miris najpopularnijeg napitka na svijetu i kofein, koji sadrži najbolji su način da započnomo dan. Ili možda ipak nisu?

Opojan miris najpopularnijeg napitka na svijetu i kofein, koji sadrži najbolji su način da započnomo dan. Ili možda ipak nisu?

Ustajanje iz kreveta, teturanje do kuhinje, pristavljanje kafe, kupatilo, ispijanje prvog gutljaja kafe - i tek onda ustvari mnogi od nas počnu da se bude. Ovaj napitak s razlogom je jedan od najpopularnijih na svijetu, ali treba znati vrijeme i mjeru kako bi djelovao u našu korist.

Zašto rano ispijanje kafe loše utiče na žene?

Studija objavljena u digitalnom izdanju biblioteke Američkog medicinskog nacionalnog instituta pokazala je da kafa na prazan želudac, posebno kod žena, loše djeluje na zdravlje.

Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u telu najviši je ujutro kada se budimo i najniži uveče kada idemo da spavamo.

- Ispijanje kafe rano ujutro, kada je nivo kortizola najviši, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijski ritam. Kortizol loše djeluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme - objašnjava za portal PureWow nutricionista i ljekar Karlin Rozenblum.

kafa

- Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najviši podstiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, vjerujemo da ima veze uticaj kafe na određene vitamine i minerale u tijelu - zaključuje dr Rozenblum i upozorava:

- Kortizol je kao i svi ostali hormoni nužan za funkcionisanje organizma, ali problem nastaje kada smo neprestano pod stresom i kada ga telo stalno luči. Ovo može da dovede do povećanog nivoa šećera u krvi i do insulinske rezistencije.

Osim što će podstaći dodatno lučenje kortizola, kafa na prazan želudac može da uzrokuje probavne probleme i poveća nivo želudačne kiseline. Ako imate problema sa želucem, dobro je znati da je hladna kafa za 70 % manje kisela od tople.

Kada popiti prvu jutarnju kafu?

Ako ustajete oko sedam sati ujutro, najbolje je popiti prvu kafu između 9.30 i podneva - kada je nivo kortizola prirodno nizak. Naravno, važno je proke toga jesti.

​S obzirom na kiselost kafe, dobro je doručkovati namirnice bogate kalcijumom poput badema, jogurta ili čia semenki koje neutrališu kiselost, savetuje Rozenblum. Ako pijete kafu u ovo vreme, dobićete potrebni podsticaj i energiju.

(Novi.ba/Zivotistil.rt.hr)

Ne propustite