Bila je najljepša žena TV Beograd, a preminula je zaboravljena od svih (FOTO & VIDEO)

Lifestalgija
Bila je najljepša žena TV Beograd, a preminula je zaboravljena od svih (FOTO & VIDEO)
Iako je decenijama bila simbol Televizije Beograd, niko je se ne sjeća, uključujući i kuću u kojoj je provela cijeli radni vijek.

Zahvaljujući aristokratskom držanju, lijepom licu i pravilnoj dikciji, spikerka Dušanka Kalanj postala je simbol Televizije Beograd ubrzo pošto se prvi put pojavila na malim ekranima u jesen 1958. Rođena je u Šibeniku 10. oktobra 1934. u porodici skromnog porijekla i ispravnog sistema vrednosti. Njeni roditelji, porijeklom iz Kistanje u Dalmatinskoj zagori, usadili su joj ljubav prema umjetnosti i obrazovanju. Poslije završetka gimnazije upisala je Filološki fakultet u Beogradu, smjer engleski jezik i književnost. U mnoštvu udvarača koji su joj svakodnevno prilazili na ulici pokušavajući na razne šarmantne načine da se izbore za njenu naklonost našao se i reditelj Radivoje Lola Đukić, jedan od pokretača Televizije Beograd. Pozvao je mladu i atraktivnu Dušanku da dođe na audiciju za voditelje. Dugo je razmišljala o toj ponudi. Bila je apsolvent i samo nekoliko ispita ju je djelilo od diplome. Kad je odlučila da ode na audiciju nije slutila da će joj ona promijeniti život za 180 stepeni.

"Nisam imala nikakva očekivanja. Televizija je bila novotarija u kojoj su uživali retki srećnici koji su imali televizor. Svi ostali su slušali radio. I kad sam prošla audiciju nisam bila svesna da ću toj kući, u Televiziji Beograd, provesti ceo radni vek i dočekati penziju. Očekivala sam da budem profesorka engleskog", otkrila mi je Dušanka u svom stanu na Lionu dvije godine prije nego što nas je napustila.

dusanka3

Mnogi su se nadmetali za njenu naklonost. Političari posebno. O tome, kao svaka delikatna i vaspitana žena, nije željela da govori. "Nisam ih doživljavala kao udvarače. Bili su pažljivi i ponekad smo se družili na nekim gradskim dešavanjima. Svoje simpatije iskazivali su slanjem buketa cveća u televiziju ili kućnu adresu. Tada se veoma vodilo računa gde i skim izlazite."

dusanka2

Mada je imala na desetinu udvarača, nikada se nije udavala i nije imala djece. Kad je otišla u penziju voljela je da se druži s mlađim svetom, pretežno zaposlenim na Radio televiziji Srbije. 

dusanka4

Preminula je u martu 2010. Udruženje novinara Vojvodine dodjeljuje nagradu novinarkama i spikerkama "Press vitez - Dušanka Kalanj". 

dusanka5

Izvor: nadlanu.com /B. Jakić 

Ne propustite