AKO VAŠ MUŽ RADI OVIH 8 STVARI - RAZVEST ĆETE SE: Ukoliko primijetite broj 4, gotovo je!OBRATITE PAŽNJU

Ljubav
AKO VAŠ MUŽ RADI OVIH 8 STVARI - RAZVEST ĆETE SE: Ukoliko primijetite broj 4, gotovo je!OBRATITE PAŽNJU
-

Svaka mlada, koja sa mladoženjom ide ka matičaru, oltaru, puna je nade da će njen brak trajati vječno.

Ali, kada sve njih samo nekoliko godina kasnije upitate da li bi se ponovo udale za istog čovjeka, odgovor svake šeste je - ne!

Kriza između dvoje ljudi u braku neminovno utiče na cijelu porodicu, prije svega na djecu. Ipk, većinu konflikata između partnera moguće je spriječiti, jer oni mahom nastaju zbog neodgovarajuće komunikacije između njih, a ne zbog nekih dubljih razloga. Predstavljamo vam 8 najčeših razloga za nerazumjevanje i konflikte između bračnih partnera, kao i načine da ih spriječite i sačuvate svoj brak.

1. Izbjegavanje komunikacije

b1

U braku koji je pred razvodom često se čuje rečenica: "Ne želim da razgovaram o tome." Svako izbjegavanje razgovora o problemima vodi u još dublju krizu.

U harmoničnom braku parneri su spremni da razgovaraju i sasušaju, i za njih je ključna rečenica: "Hajde da porazgovaramo o ovome".

2. Zapostavljanje partnerovih osjećanja

b2

U lošem braku partneri umjesto osjećanja razmjenjuju samo ukore i nezadovoljstvo. U uspješnim brakovima partneri iskazuju ljubav, pažnju i brigu bez ustezanja, ali su spremni da se nose i sa nezadovoljstvom partnera.

 3. Fokusiranje na mane partnera

b3

U braku koji je pred razvodom, parneri vide samo uzajamne nedostatke, pa čak i tamo gdje ih nema.
Međutim, za uspješan brak potrebno je da sagledamo partnera u cjelini, da uvidimo koje su njegove vrline i pomirimo se sa nedostacima i prihvatimo ih.

4. Mjerenje partnerovog učešća

b4

U lošem braku osobe kalkulišu, mjere svaki partnerov postupak i uzvraćaju samo toliko ili daju čak i manje. U uspješnim brakovima partneri se trude da podjednako učestvuju u svemu i daju svoj maksimum.

5. Žive život svog partnera, ne svoj

b5

Rečenica: "Idem sa tobom gdje god da ideš" siguran je put za razvod. Ovo pokazuje ili da nemate svoje ja i svoj život ili da ne vjerujete partneru. U uspješnom braku oba parnera znaju da treba da imaju svoj lični život i poštuju potrebe i želje druge strane.

 
6. Izbjegavanje rješavanja problema

b6

Ako probleme samo gurate pod tepih, sigurno će jednom svi isplivati na površinu, što može samo dovesti do nove svađe.

Za uspješan brak potrebno je da radite zajedno na rješavanju svh problema. Ključna rečenica za njih je: "Želim da ovo riješimo i uspjećemo da izgladimo sve probleme zajedno".

7. Kontantno kritikovanje partnera

c5e7245d57bc870d45535a7f98

Ako stalno kritikujete partnera kao ličnost, to će ostaviti duboke posljedice na vaš odnos.

I u uspješnim brakovima ima problema i kritike, ali je ona usmjerena na određene postupke partnera, a ne na njegovu ličnost. Zato je bolje reći: "Nije mi se dopao taj tvoj postupak" nego "Ti si loša osoba jer si uradio to".

8. Pretjerano kontrolisanje partnera

b8

Ako partneru ne date slobodu i kontrolišete svaki njegov ili njen pokret, to ukazuje na posesivnost, nedostatak povjerenja ili ljubavi.

U dobrom braku obe strane vjeruju jedna drugoj i ne zahtjevaju stalne izvještaje o kretanju, mislima i postupcima voljene osobe.

Ne propustite