EVO ŠTA TREBA DA RADITE AKO SRETNETE ZMIJU - nipošto je ne ubijajte, evo zbog čega

Zanimljivosti
EVO ŠTA TREBA DA RADITE AKO SRETNETE ZMIJU - nipošto je ne ubijajte, evo zbog čega
-

Ako ste u mogućnosti, udaljite se polako, nikako ne ubijajte zmiju

Zmije su izuzetno korisna bića jer one ubijaju pacove, koji su velika opasnost za širenje zaraza. Stoga ne bismo smjeli da ubijamo zmije, čak ni otrovnice.

Evo šta da radite kada sretnete zmiju:

Šarka

Šarka ima trouglastu glavu i mali vrat koji je nešto uži od tijela tako da je možete veoma lako prepoznati. Što se samih šara tiče one su u obliku rombova i mogu da budu raznih boja. Jedna od najčeščih šarki je crna i ona je potpuno tamna i tu morate da budete obazrivi jer se šara vidi samo pod određenim uglom. Crna šarka voli vlažna mjesta blizu potoka, rijeka i bara. Njen otrov nije prejak i uglavnom ne može da ubije odraslog čovjeka, ali izaziva nepovratno oštećenje tkiva. U slučaju ujeda treba potražiti ljekarsku pomoć.

Poskok

Poskok ili kamenjarka ima mali rog na nosu, pa je vrlo lako možete prepoznati. Ukoliko ne primijetite rog, pogledajte leđa i tamo ćete primijetiti cik cak liniji ili rombove. Ova zmija ima običaj da se penje na drveće, a samo ime je dobila zbog mita da ova zmija voli da skače na svoje žrtve. Poskok obično nema nameru da ujede, ali ako se to dogodi hitno tražite pomoć ljekara. Otrov poskoka je veoma jak, tačnije ova zmija je najotrovnija u Evropi i zbog toga budite pažljivi oko kamenjara... Ukoliko vas poskok ugrize u roku od dva sata može da dođe i do smrti.

U slučaju ujeda

Ako vas zmija ujede, pogledajte mesto oko ujeda, ukoliko nema promena u okolini mjesta ugriza, a osoba se osjeća dobro, možete slobodno da zaključite da je u pitanju bila neotrovnica.

Ako se oko mjesta ugriza pojavi oteklina, uz krvarenja i bolove što se brzo širi dalje, a imate i opšte simptome trovanja u smislu uznemirenosti, vrtoglavice, mučnine i povraćanja, a u najtežim slučajevima i razvoja šoka, onda se zna da je riječ o zmiji otrovnici.

Prva pomoć

Evo nekoliko koraka koje bi trebalo da pratite ukoliko vas ujede zmija.

- imobilisati ud ako je on ugrižen da bi se onemogućilo njegovo pokretanje i time onemogućila i veća cirkulacija krvi

- iznad ujeda napraviti podvez tako da se uspori protok krvi i time spreči širenje otrova kroz tijelo. Podvez vršiti širokom tkaninom i ne treba previše stegnuti. Sa vremena na vrijeme treba malo popuštati povez da se ne izazovu druge komplikacije usljed zaustavljanja krvotoka. Ima i preporuka da se uopšte ne pravi podvez. Ako je ujed blizu ili uz sam krvni sud, onda je bolje izvršiti podvezivanje. Ako je ujed u mišićno tkivo, onda je bolje ne podvezivati, jer velika koncentracija otrova nepovratno uništava to tkivo te je od podvezivanja veća šteta nego korist.

- osoba koju je ugrizla zmija treba da miruje, kako bi se smanjio broj otkucaja srca i time usporila krvotok. Ipak, ako je osoba sama i nema drugu pomoć, može i sama krenuti po pomoć, naročito nakon ujeda šarke, jer je njen otrov blaži i sporije djeluje.

- otrovanoj osobi treba davati da pije što više tečnosti, ali nikako alkohol ili lijekove (naročito ne aspirine jer oni ubrzavaju krvotok).

- ne treba rezati ranu, jer se tako ona još vise zagadi, a otrov inače razređuje krv tako da može doći do obilnog krvarenja.

- ne treba isisavati otrov iz rane jer ako otrov dođe u dodir sa nekom ranicom na koži ili u usnoj duplji, ili sa kvarnim zubom onoga ko pruža pomoć, i on će se otrovati.

- ne treba paliti ranu jer to nema efekta. Eventualno, ako je riječ o udu, može se uroniti u vruću vodu (onoliko vruću koliko otrovani može da izdrži), jer toplota uništava zmijski otrov.

(Stil.kurir.rs)

Ne propustite