Imate problema s mutnim čašam? DVA RAZLOGA ZAŠTO SU TAKVE, NIJE SAMO ZBOG KAMENCA, evo kako ih očistiti! 

Arhitektura
Imate problema s mutnim čašam? DVA RAZLOGA ZAŠTO SU TAKVE, NIJE SAMO ZBOG KAMENCA, evo kako ih očistiti! 
Čaše ostaju prljave zbog mutne vode

Čaše ostaju prljave zbog mutne vode

“Nije to prljava čaša, već se samo nakupio kamenac.” - dobro poznata rečenica kad vam prijatelji dođu u goste. 

Možda vam je još poznatija situacija kad u restoranu dobijete čašu s bijelim mrljama, točkicama i slično.

Te bijele mrlje, točkice, zamagljeno staklo ili duge linije nasred čaše kao da govore da ih niste dobro oprali. Priznajemo da nije baš lijepo dobiti takvu čašu, ali što je tu je. Od kamenca se ipak ne umire!

casa-2
 
No, ako razmišljate da će perilica posuđa to riješiti, moramo vas odmah u početku ražalostiti i reći da od toga neće biti nikakve koristi. Kada se radi o kamencu i tvrdoj vodi ni najbolja perilica neće pomoći.

No kako znati jesu li čaše takve zbog kamenca ili je to samo rezultat istrošenosti?

Dva glavna razloga zašto su čaše takve:

Istrošenost. Zbog čestog korištenja, pranja i rukovanja, površinski sloj stakla se oštećuje i lomi na sitne djeliće (nevidljivim golim okom). Te krhotine između sebe stvaraju trenje te se malo po malo stvara zamagljenost. Ova vrsta zamagljenosti ne dolazi preko noći i prvo će zahvatiti manje površine na staklu i postepeno se širiti. Na žalost, ovo je problem koji nije lako riješiti.
Tvrda voda. Ako se čaše zamagle preko noći tada je u pitanju tvrda voda. Tvrda voda sadrži visoku razinu prirodnih minerala koji se ponekad natalože u bijele naslage. Te naslage bi se u normalnim uvjetima dale lako oprati no, deterdžent za pranje suđa gubi svoju moć u tvrdoj vodi, tj. ne može se ni zapjeniti, pa se čaše ne mogu ni kvalitetno oprati.
 Ovo je bila samo teorija, a sada ćemo otkriti jedan trik kako praktično možete odrediti o kojoj se vrsti zamućenosti radi. 

casa-1

Umočite vrh prsta u alkoholni ocat i prstom prijeđite po površini čaše. Ako se mrlje brišu tada imate problema s tvrdom vodom. U protivnom, riječ je o ogrebanom staklu.

Kako očistiti čaše?
Ako su čaše mutne zbog tvrde vode, dobra vijest je da ih se vrlo lako možete riješiti bez kupovine skupih specijaliziranih deterdženata.

Sredstva za pranje čaša možete vrlo lako i brzo napraviti i kod kuće. Evo nekoliko recepata.

1. Pasta za zube za čišćenje čaša
Da bi pasta za zube djelovala, ne morate imati one specijalne paste za izbjeljivanje ili one bez fluora. Ovdje pričamo o dobroj staroj osnovnoj bijeloj pasti za zube. 

Pasta za zube sadrži blaga abrazivna sredstva koji će nagristi nataloženi kamenac

Nanesite pastu za zube na vanjsku i unutarnju površinu čaše i iščetkajte je četkicom za zube. Pasta za zube sadrži blaga abrazivna sredstva koja će blago nagristi nataloženi kamenac, pa pastu možete koristiti i za krhki kristal.

casa-3

2. Alkoholni ocat razgradit će kamenac na čašama
U posudu natočite alkoholni ocat i namočite par papirnatih ručnika. Ručnicima obložite cijelu čašu i pustite ih da odstoje oko pola sata. Nakon toga čaše operite spužvicom za suđe na uobičajen način.

3. Očistite perilicu za suđe limunskom kiselinom
Ostaci kamenca uzrokovani tvrdom vodom ostaju i po rubovima perilice što šteti vašem posuđu. 

Da bi se riješili kamenca, istresite limunsku kiselinu u mjesto za deterdžent za pranje suđa. U perilicu možete staviti čaše i ostalo stakleno posuđe, ali nikako metalno. Perilicu suđa stavite na program pranja na 60 stupnjeva ili više i to je to!

4. Uklanjanje kamenca uz pomoć novinskog papira
Uzmite jedan list suhih novina i dobro obrišite cijelu površinu čaše. Trenje između stakla i novina odstranit će i u potpunosti ukloniti mrlje sa stakla.

Novinski papir stvara trenje na čaši te će tako u potpunosti ukloniti mutne mrlje

Ako to ne pomogne tada namočite jedan list novina u vrućoj vodi i octu i obrišite čašu. Nakon toga čašu operite čistom vodom i prebrišite čistom krpom.

5. Soda bikarbona lijek je za sve, pa i za kamenac
U pola litre mlake vode dodajte 3 žličice sode bikarbone. Umočite krpu ili papirnati ručnik i prebrišite čaše. Nakon toga dobro isperite čašu mlakom vodom.
 

Ne propustite